Φωτοβολταϊκά σε οθόνες κινητών, tablets και παράθυρα


Μπορούν παράθυρα, tablets (ταμπλέτες) και smartphones να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια; Μπορεί μια επιφάνεια καλυμμένη με ηλιακές κυψέλες να απορροφήσει το ηλιακό, αλλά και το τεχνητό φως από τους λαμπτήρες και να το κάνει ενέργεια;

Μια νέα εταιρεία που ακούει το όνομα Ubiquitous Energy επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα με μια νέα τεχνολογία που βασίζεται σε διάφανες επιστρώσεις και υμένες που μπορούν να συλλέξουν το ηλιακό φως από υαλοπίνακες και και οθόνες κινητών συσκευών. Στόχος είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως παράθυρα και κινητά τηλέφωνα να μετατραπούν σε συσκευές παραγωγής ενέργειας. Σε δεύτερο χρόνο, κτήρια με μεγάλες επιφάνειες, όπως ουρανοξύστες, ίσως μετατραπούν σε φωτοβολταϊκούς πύργους.

Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Ubiquitous Energy συλλέγει μήκη κύματος στις υπεριώδεις και υπέρυθρες περιοχές επιτρέποντας να περνούν τα ορατά μήκη κύματος.

Οι ηλιακές κυψέλες της  Ubiquitous Energy αποτελούνται από οργανικές επιστρώσεις, οι οποίες τοποθετούνται διαδοχικά πάνω σε έναν υμένα ή σε γυαλί.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Applied Physics Letters η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι στόχος είναι η σύλληψη του μη ορατού φωτός προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.

Το ποσοστό μετατροπής φωτός σε ενέργεια φθάνει μόλις το 2% – όταν στόχος είναι το 10% – ενώ το ποσοστό διαφάνειας αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ubiquitous Energy  η κατασκευή ηλιακών τζαμιών απαιτεί συνήθως διαφάνεια 55-90%, ενώ οι οθόνες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών χρειάζονται 80-90%.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης με τους επιστήμονες να επιχειρούν να αυξήσουν το εύρος του ηλιακού φάσματος που συλλέγουν οι πρωτοποριακές κυψέλες.

Συγγραφείς της εργασίας με τίτλο “Transparent, Near-Infrared Organic Photovoltaic Solar Cells for Window and Energy-Scavenging Applications,”  είναι οι συνιδρυτές της εταιρείας Ρίτσαρντ Λουντ και Βλάντιμιρ Μπούλοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα διέρρευσε πατέντα της Apple για τη μετατροπή της οθόνης των iPad και iPhone σε φωτοβολταϊκή συσκευή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου