Ο ήχος από την έκρηξη του μετεωρίτη ακούστηκε σε όλο τον κόσμο (video)


Ο ήχος από την πτώση και την έκρηξη του μετεωρίτη στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας στις 15 Φεβρουαρίου έγινε αισθητός σε όλο τον κόσμο.





Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου αλλά για την πραγματικότητα. Ηχητικά κύματα πολύ χαμηλών συχνοτήτων για να γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί καταγράφηκαν 15.000 χιλιόμετρα μακρύτερα, από 17 σταθμούς του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) στην Ανταρκτική.

Ο CTBTO είναι ο φορέας που πραγματοποιεί μετρήσεις της ραδιενέργειας σε όλο τον κόσμο και οι σταθμοί της Ανταρκτικής, όπως αυτοί στα νησιά Τριστάν Ντα Κούνια, εντοπίζουν υποήχους από υπέργειες ή υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις.

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ με μήκος 17 μέτρα προκάλεσε μια έκρηξη 500 κιλοτόνων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό αντικείμενο που εξερράγη στη Γη τα τελευταία 100 χρόνια.

Οι εντυπωσιακές εικόνες και videos που έκαναν το γύρο του διαδικτύου έδειξαν σπασπένια τζάμια, γκρεμισμένους τοίχους, ενώ χίλια άτομα τραυματίστηκαν από μια έκρηξη που απελευθέρωσε 30 φορές περισσότερη ενέργεια από την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα.

Τους υποήχους της έκρηξης, συχνότητας μεταξύ 0,001 Hz και 20 Hz συνέλαβαν οι 45 σταθμοί του CTBTO παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον CTBTO η έκρηξη του Τσελιάμπινσκ ήταν η μεγαλύτερη που κατέγραψε ποτέ το δίκτυό του.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα του CTBTO για να κατανοήσουν το φαινόμενο και να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για το ύψος, την ενέργεια που απελευθερώθηκε και το λόγο της συντριβής του μετεωρίτη.

Οι υπόηχοι χρησιμοποιούνται στη μελέτη σεισμών, ηφαιστείων, μετεώρων, καταιγίδων, πυρηνικών εκρήξεων, εξορύξεων, εκτοξεύσεων πυραύλων και άλλων ανθρωπογενών ή μη φαινομένων.

Η πρώτη καταγραφή υποήχων έγινε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, μεταξύ της Ιάβας και της Σουμάτρας στην Ινδονησία, το 1883.

Η ιδιότητα των υποήχων να ταξιδεύουν γύρω από την Υφήλιο έχει αποδειχτεί πολύτιμη για τον εντοπισμό πυρηνικών εκρήξεων εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του ηχητικού αποτυπώματος αυτών των φαινομένων.

Οι σταθμοί του CTBTO είναι εγκατεστημένοι σε απομονωμένες περιοχές για να περιοριστούν στο ελάχιστο οποιεσδήποτε ανθρωπογενείς οχλήσεις.

Ακούστε τον υπόηχο του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ στο βίντεο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου