Aύξηση των συγκεντρώσεων CO2 το 2012


Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε κατά 2,67 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), το 2012. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση από το 1959, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή τέτοιων δεδομένων.



Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εξέλιξη σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια δυνητικά επικίνδυνη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα νέα δεδομένα συλλέχθηκαν από το σταθμό της Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Δείχνουν ότι τα επίπεδα CO2 βρίσκονται πλέον στα 395 ppm και θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 400 ppm μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα κατά την προβιομηχανική εποχή ήταν περίπου 280 ppm.

Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη του 40% σε σχέση με αυτά τα επίπεδα αναφοράς. Η νέα αύξηση - μεταξύ 2011 και 2012 - είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1998, όταν οι συγκεντρώσεις CO2 κατέγραφαν άνοδο 2,84 ppm.

«Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι η ανθρώπινη επιρροή είναι αυτή που κυριαρχεί» στην αύξηση των συγκεντρώσεων, δήλωσε στο Associated Press ο ερευνητής της NOAA Πίτερ Τανς αποδίδοντας τις νέες παρατηρήσεις στη ραγδαία αύξηση της καύσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως και κυρίως στην Κίνα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1880, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει σημειώσει άνοδο 0,7 βαθμών Κελσίου και, σύμφωνα με τον Τζον Ράιλι από το πρόγραμμα Επιστήμης και Πολιτικής της Παγκόσμιας Αλλαγής του MIT, θα ανεβεί κατά 1,3 έως 2,3 βαθμούς από σήμερα έως τα μέσα του αιώνα. «Η προοπτική της συγκράτησης της κλιματικής αλλαγής κάτω από [τους 1,9-2 βαθμούς] σβήνει», δήλωσε ο Τανς με βάση και τα νέα στοιχεία.

Κατά τη NOAA, υψηλές ήταν πέρυσι και οι συγκεντρώσεις με βάση τις μετρήσεις που έγιναν στο επίπεδο της θάλασσας: η αύξηση κατά 2,59 ppm είναι η τρίτη μεγαλύτερη από το 1959.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου