Γιγάντιες καμήλες ζούσαν στην Αρκτική


Την ύπαρξη μιας προϊστορικής καμήλας 30% μεγαλύτερης από τους σημερινούς της απογόνους ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες σε νησί της Αρκτικής.





Τα απολιθώματα του αρχαίου ζώου που ανακαλύφθηκαν από το 2006 ως το 2010 στην περιοχή διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε μια τεράστια καμήλα που ζούσε στην Αρκτική κατά την Μέση Πλειόκαινο περίοδο, πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια.

Ειδικότερα, τα απολιθώματα βρέθηκαν στη Νήσο Έλσμιρ του Καναδά. Η νήσος Έλσμιρ (llesmere Island ή Umingmak Nuna) είναι ένα νησί στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, το οποίο ανήκει στο καναδικό έδαφος Νούναβουτ. Με έκταση 196.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το 3ο μεγαλύτερο νησί του Καναδά και το 10ο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Η ανάλυση του κολλαγόνου των απολιθωμάτων έδειξε ότι ήταν πανομοιότυπο με εκείνο της αραβικής καμήλας (δρομάδας) που ζει στη Βόρειο Αφρική.

Η πλειόκαινος είναι μια περίοδος κατά την οποία οι θερμοκρασίες στον πλανήτη ήταν ιδιαιτέρως υψηλές και η περιοχή όπου ζούσε η καμήλα ήταν δασώδης.

Οι παλαιοντολόγοι του Μουσείου της Φύσης του Καναδά σημειώνουν πως για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το κολλαγόνο σε τέτοιου είδους αναλύσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύγχρονες καμήλες κατάγονται από τα είδη που ζούσαν στις Αρκτικές περιοχές στο μακρινό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο, εκείνες οι καμήλες που ζούσαν στο σημερινό αρκτικό κύκλο ήταν κατά 30% μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί ξανά απολίθωμα καμήλας στον Καναδά, εκείνη τη φορά στην περιοχή Γιούκον, 1200 χιλιόμετρα νοτιότερα του Έλσμιρ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου