Ο πρώτος δορυφόρος - σεισμογράφος (video)


Ανοίγει ο δρόμος για την ανίχνευση ισχυρών σεισμών και μέσω του διαστήματος, με τη βοήθεια των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE έγινε ο πρώτος τροχιακός σεισμογράφος στην ιστορία.



Συγκεκριμένα, Γάλλοι και Ολλανδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Ραφαέλ Γκαρσία του πανεπιστημίου της Τουλούζης, αναφέρουν ότι ο σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία ήταν τόσο δυνατός που «ακούστηκε» μέχρι το διάστημα.

Τα ηχητικά κύματα από το σεισμό έγιναν αντιληπτά σε ύψος 260 χιλιομέτρων από το δορυφόρο GOCE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που χαρτογραφεί τις αδιόρατες μεταβολές στη βαρύτητα του πλανήτη μας.

Οι σεισμοί κάνουν το έδαφος να αντηχεί σαν ένα γιγάντιο ηχείο πολύ χαμηλών συχνοτήτων (subwoofer), δημιουργώντας σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν μέσω της Γης και, σε μικρότερο βαθμό, ακουστικά κύματα που ταξιδεύουν μέσω του αέρα.














Αν και συχνά έχουν ακουστεί βροντεροί ήχοι ακόμα και από μικρούς σεισμούς, αυτά τα ηχητικά κύματα συνήθως είναι τόσο χαμηλής συχνότητας (υπόηχοι) που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τα πιάσει.

Στη διάρκεια του σεισμού της Ιαπωνίας το 2011, διάφορα όργανα, όπως δορυφόροι GPS, ανίχνευσαν κυματισμούς στα ηλεκτρόνια της ιονόσφαιρας, δηλαδή στο στρώμα ηλεκτρονίων και ιόντων που επικαλύπτεται με το ηλεκτρικά ουδέτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, σε ύψος 80 - 600 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό, που έγινε αντιληπτό μέσω καθυστερήσεων στη μετάδοση των ραδιοσημάτων, έδειξε ότι τα ηλεκτρόνια υφίσταντο πιέσεις από τα γειτονικά τους ιόντα, τα οποία, με τη σειρά τους, δέχονταν την επίδραση υποηχητικών κυμάτων που προέρχονταν από τα χαμηλότερα πεδία της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές μελέτησαν αυτό το φαινόμενο και αποκάλυψαν ότι όντως ο δορυφόρος είχε «πιάσει» ξεκάθαρα υποηχητικά σήματα, που προέρχονταν από τον σεισμό στην Ιαπωνία μεγέθους 9 βαθμών.
Ο GOCE ανίχνευσε ένα ακουστικό κύμα με συχνότητα 14 mHz περίπου μισή ώρα μετά το σεισμό και άλλο ένα με συχνότητα 6 mHZ μετά από άλλη μία ώρα.
Loading...

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για να υπάρξουν στο μέλλον ειδικοί δορυφόροι-σεισμογράφοι, που θα «πιάνουν» σεισμούς από απομακρυσμένα μέρη, όπως π.χ. στη μέση ενός ωκεανού.

Τέτοιου τύπου δορυφόροι μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην επιτήρηση τυχόν υπόγειων πυρηνικών δοκιμών από κυβερνήσεις, καθώς και σε αυτή την περίπτωση εκπέμπονται υποηχητικά κύματα.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να μελετήσουν αν κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε σεισμούς μικρότερου μεγέθους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου