Η μεγαλύτερη αρκούδα του κόσμου.

9808e56499717b8e79b4b1262995a1a2.jpegΑπολιθώματα μια τεράστιας αρκούδας, που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη που έζησε ποτέ, βρέθηκαν στην πόλη La Plata της Αργεντινής, στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή νοσοκομείο.


Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πρόκειται για έναν γίγαντα, που στην εποχή του ήταν το πιο δυνατό σαρκοβόρο ζώο της ξηράς.
Πρόκειται για την αρκούδα της Νοτίου Αμερικής με το κοντό πρόσωπο (Arctotherium angustidens). Αυτός ο «τιτάνας» έζησε μεταξύ 2 εκατ. και 500.000 χρόνων πριν και ο στενότερος συγγενής της, που ζει ακόμα στην Νότια Αμερική, είναι η αρκούδα Tremarctos ornatus (φωτογραφία).

A scientist compares the humerus of a newfound giant bear with the humerus of an elephant.
Με βάση τις μετρήσεις, οι επιστήμονες λένε ότι η αρκούδα όταν στεκόταν στα πίσω πόδια της θα έφτανε σε ύψος τα 3,3 μέτρα, ενώ θα ζύγιζε κάπου μεταξύ 1.588 και 1.749 κιλών. «Συγκριτικά αναφέρεται ότι το ρεκόρ της μεγαλύτερης εν ζωή αρκούδας κατέχει μια αρσενική πολική αρκούδα η οποία ζυγίζει περίπου 1000 κιλά», δήλωσε ο Leopoldo Soibelzon, παλαιοντολόγος στο Μουσείο La Plata (στην ένθετη φωτογραφία η σύγκριση της αρκούδας Arctotherium angustidens με έναν άνθρωπο).
Αν και η αρκούδα-γίγαντας ήταν μάλλον παμφάγο, το κρέας είναι πιθανό να έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή της. Οι αναλύσεις στα απολιθώματα που βρέθηκαν έδειξαν ότι επρόκειτο για ενήλικο αρσενικό, που είχε μάλιστα υποστεί αρκετά τραύματα στη διάρκεια της ζωής του, πιθανόν από μάχες με άλλα αρσενικά. Οι ερευνητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Livescience, υποστηρίζουν ότι ο λόγος που το συγκεκριμένο είδος αναπτύχθηκε τόσο πολύ, είναι επειδή όταν πριν 2.6 εκατ. χρόνια έφτασε στην Ν. Αμερική από το Βορρά, μέσω του περάσματος ξηράς που είχε δημιουργηθεί, δεν υπήρχαν στην περιοχή πολλά μεγαλύτερα αρπακτικά, με εξαίρεση το αιλουροειδές με τους χαρακτηριστικούς μακριούς κυνόδοντες. Έτσι οι αρκούδες αυτές αναπτύχθηκαν εκμεταλλευόμενες την πλούσια τροφή που έβρισκαν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Journal of Paleontology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου