Κοπερνίκιο, το νέο στοιχείο του περιοδικού πίνακα.

Το στοιχείο 112 που προστέθηκε επισήμως στον περιοδικό πίνακα πριν από λίγες εβδομάδες, απέκτησε και όνομα. Θα λέγεται κοπερνίκιο, προς τιμήν του μεγάλου αστρονόμου, και το σύμβολό του θα είναι το Cp.






Oι ερευνητές που ανακάλυψαν το στοιχείο πριν από 13 χρόνια, επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα για να τιμήσουν τον άνθρωπο που «άλλαξε την εικόνα μας για τον κόσμο».
Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) θα αναγνωρίσει επίσημα το όνομα του νέου στοιχείου σε 6 μήνες, προκειμένου να δώσει στην επιστημονική κοινότητα «χρόνο για να συζητήσει την πρόταση».
Επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Βαρέων Ιόντων στη Γερμανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζίγκουρντ Χόφμαν, ανακάλυψαν το στοιχείο σε πειράματα σύντηξης το 1996. «Μετά την επίσημη αναγνώριση της ανακάλυψής μας από το IUPAC, συμφωνήσαμε στην πρόταση του ονόματος επειδή θέλαμε να τιμήσουμε έναν εξαίρετο επιστήμονα», δήλωσε ο καθηγητής Χόφμαν.
Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε το 1473 στην Πολωνία. Η ανακάλυψή του ότι οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης.
Σύμφωνα με τους κανόνες του IUPAC, η ομάδα δεν μπορούσε να δώσει στο στοιχείο το όνομα από κάποιο άτομο εν ζωή. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν, ασχέτως των κανόνων, θα ήθελε να δει το «χοφμάνιο» στον περιοδικό πίνακα, ο καθηγητής Χόφμαν είπε στο BBC: «Όχι, νομίζω ότι το κοπερνίκιο ακούγεται πολύ καλύτερα».


focusmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου