Λύση στο μποτιλιάρισμα από τα μυρμήγκια.

Τα μυρμήγκια φαίνεται ότι έχουν βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο οι άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ενώ λοιπόν τα αυτοκίνητά μας κολλάνε στην κίνηση, τα μυρμήγκια αλληλοβοηθούνται για να μετακινηθούν στις αποικίες τους αποτελεσματικά. Ο τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνουν, θα μπορούσε να εμπνεύσει μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.







Ο ειδικός στη συλλογική ευφυία Ντερκ Χέλμπινγκ και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στη Δρέσδη, διερεύνησαν πώς τα μυρμήγκια μετακινούνταν στην αποικία τους. Έστησαν μία «λεωφόρο» με δύο οδούς διαφορετικού πλάτους από τη φωλιά προς μία πηγή τροφής. Όπως ήταν αναμενόμενο, στον στενότερο δρόμο σύντομα δημιουργήθηκε συνωστισμός. Αλλά όταν ένα μυρμήγκι που επέστρεφε στη φωλιά, συγκρούστηκε με ένα άλλο που έφευγε από εκεί, το πρώτο έσπρωξε το δεύτερο στο άλλο μονοπάτι. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε κυκλοφοριακό πρόβλημα, τότε τα μυρμήγκια που επέστρεφαν, δεν ανακατεύθυναν τα υπόλοιπα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο σύνθετων δικτύων με οδούς διαφορετικού μήκους. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τα μυρμήγκια που ανακατευθύνονταν, ακολουθούσαν μεγαλύτερο δρομολόγιο, έφθαναν στην τροφή πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Στα καθ’ ημάς, αν οι οδηγοί που ταξίδευαν σε αντίθετες κατευθύνσεις μπορούσαν να μεταδώσουν ο ένας στον άλλον πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφοριακή κατάσταση, όπως τα μυρμήγκια, τότε η καθημερινότητά μας θα γινόταν καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου