Κέρβερος και Στύγα τα δύο μικρά φεγγάρια του Πλούτωνα

«Κέρβερος» και «Στύγα» είναι τα ονόματα που έδωσε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) στα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα, γνωστά έως σήμερα με τα κωδικά ονόματα «Ρ4» και «Ρ5».





Τα υπόλοιπα φεγγάρια που πιο απομακρυσμένου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ονομάζονται Χάροντας, Νύκτα και Ύδρα.

Ο Κέρβερος και η Στύγα ανακαλύφθηκαν το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble».

Τα ονόματα επελέγησαν κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα. Ο «Κέρβερος» ήρθε δεύτερος σε δημοτικότητα και η «Στύγα» τρίτη.

Πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το όνομα «Βουλκάν» (ο Ήφαιστος των Λατίνων), ωστόσο το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί ξανά μαζί το δεδομένο ότι δεν έχει σχέση με τον Πλούτωνα οδήγησαν τη Διεθνής Αστρονομική Ένωση στο να αψηφήσει τη γνώμη του κοινού και να επιλέξει τη δεύτερη και την τρίτη επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βουλκάν είναι το όνομα του πλανήτη από τον οποίο κατάγεται ο Μίστερ Σποκ του «Σταρ Τρεκ».

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και είχε τη μορφή σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά που κατέληγε σε κεφαλή δράκου.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η Στυξ ήταν ένα από τα ποτάμια στις πύλες του Κάτω Κόσμου. Η ομώνυμη πηγή βρίσκεται σήμερα στη βόρεια Πελοπόννησο, στην ανατολική πλαγιά του Χελμού. Θεοί και θνητοί έδιναν όρκο στα νερά της και η παραβίαση του όρκου από τους θεούς ισοδυναμούσε με δέκα χρόνια λήθαργο όμοιο με το θάνατο.

Στα ύδατα της Στυγός είχε βουτήξει τον Αχιλλέα η μητέρα του Θέτιδα όταν τον γέννησε και του έκανε άτρωτο το σώμα, εκτός από το μέρος που τον κρατούσε, τη φτέρνα του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου