ΕΕ και CERN ιδρύουν μεγάλο ερευνητικό κέντρο στη Μέση Ανατολή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το CERN συμφώνησαν να υποστηρίξουν την κατασκευή του SESAME, μιας από τα πιο φιλόδοξες ερευνητικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή. Το SESAME είναι μία πηγή φωτός σύγχροτρου – όπως λέγεται – και λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν ένα γιγάντιο μικροσκόπιο.


Επιτρέπει στους ερευνητές από την περιοχή να ερευνήσουν τις ιδιότητες υλικών προηγμένης τεχνολογίας, βιολογικές διεργασίες και τεχνουργήματα. Το SESAME είναι μια μοναδική κοινή επιχείρηση με έδρα την Ιορδανία, που φέρνει σε επαφή επιστήμονες από τα μέλη του, δηλαδή το Μπαχρέιν, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Πακιστάν, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία. Παράλληλα με τους επιστημονικούς στόχους του, το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή, μέσω της ειρηνικής συνεργασίας (MEMO/13/460).

Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, η Επιτροπή θα συνεισφέρει 5 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στο CERN, σε συνεργασία με το με SESAME, να προμηθευθεί μαγνήτες για έναν ολοκαίνουργιο δακτύλιο αποθήκευσης ηλεκτρονίων – την καρδιά της εγκατάστασης. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το SESAME για να αρχίσει την ανάθεση το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συνεισφέρει πάνω από 3 εκατ. ευρώ για το έργο, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, και της υποστήριξης της δικτύωσης του SESAME, της πληροφορικής και των συστημάτων διαχείρισης δεδομένων.


Ιστορικό

Η κατασκευή του SESAME (φώς από Synchrotron για πειραματικούς επιστημονικούς σκοπούς και εφαρμογές στη Μέση Ανατολή), δρομολογήθηκε το 2003. Όπως το CERN, το SESAME ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Μια βασική ώθηση για την έναρξη του SESAME ήταν η δωρεά υλικού από το εργαστήριο BESSY στο Βερολίνο. Έκτοτε, μια διαρκώς αυξανόμενη κοινότητα τοπικών επιστημόνων συνεργάζεται στενά με εγκαταστάσεις – εταίρους από όλο τον κόσμο, και πολλά άλλα εργαστήρια έχουν συμβάλει στο να καταστεί το SESAME κέντρο παγκόσμιας κλάσης.

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, είναι το ανά τον κόσμο κορυφαίο εργαστήριο για τη σωματιδιακή φυσική. Έχει την έδρα του στη Γενεύη. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη του είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρουμανία είναι υποψήφια για προσχώρηση. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι συνδεδεμένα μέλη στο προενταξιακό στάδιο. Η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσική Ομοσπονδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNESCO διέπονται από το καθεστώς του παρατηρητή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου