Απάτη η “ανακάλυψη” νέας ζωής στη Λίμνη Βοστόκ


Πριν ακόμη περάσουν μερικά 24ωρα από τη συναρπαστική ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι ανακάλυψαν νέες μορφές βακτηριακής ζωής στη – θαμμένη κάτω από τους πάγους – λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους την διέψευσαν.



«Το βακτηριακό DNA διαπιστώθηκε ότι δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων», δήλωνε μόλις την περασμένη Πέμπτη στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο Σεργκέι Μπουλάτ από το εργαστήριο γενετικής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής, στην Αγία Πετρούπολη κάνοντας λόγο για «μορφή ζωής μη κατηγοριοποιημένη και μη ταυτοποιημένη», για έναν «άγνωστο οργανισμό».

Το Σάββατο, ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Κορολιόφ, επικεφαλής του ίδιου εργαστηρίου που, το Μάιο του 2012, παρέλαβε τα δείγματα από τη λίμνη, «άδειασε» τον Μπουλάτ λέγοντας ότι οι μυστηριώδεις μορφές ζωής, στις οποίες αναφερόταν ο συνάδελφός του ήταν στην πραγματικότητα μολυντικές ουσίες.

«Βρήκαμε ορισμένες ουσίες, αν και όχι πολλές. Όλες τους ήταν ξένες προσμείξεις» από το ίδιο το εργαστήριο, οι οποίες διείσδυσαν [στο δείγμα] κατά τη διάρκεια των ερευνών, δήλωσε ο Κορολιόφ στο πρακτορείο Interfax. «Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι εντοπίστηκε κάποια άγνωστη έως σήμερα μορφή ζωής.»

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια, οι ρώσοι ερευνητές κατόρθωσαν μόλις πέρυσι να συλλέξουν δείγματα νερού, έπειτα από γεώτρηση σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στη λίμνη Βοστόκ, η οποία πιστεύεται πως απομονώθηκε από το υπόλοιπο περιβάλλον πριν από τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό, υπέθεταν ότι η παγωμένη λίμνη θα μπορούσε να να αποκαλύψει στοιχεία για τη ζωή στον πλανήτη πριν την Εποχή των Παγετώνων ή ακόμη και για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.

Άγνωστο παραμένει με ποιον τρόπο η διάψευση του Κορολιόφ θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ερευνών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου