Το πρώτο ATM για Bitcoin


O Zach Harvey έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να επιταχύνει την υιοθέτηση των αγαπημένων εναλλακτικών νομισμάτων του Διαδικτύου: την εγκατάσταση ΑΤΜ για την ανώνυμη αγορά Bitcoins, σε μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και παντοπωλεία.




Είναι το αντίθετο από μια παραδοσιακή Αυτόματη Ταμειολογιστική μηχανή που διανέμει χρήματα. Τα ΑΤΜ για Bitcoin θα δέχονται λογαριασμούς με δολάρια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό επικύρωσης όπως τα κανονικά ΑΤΜ, και αμέσως θα μετατρέπουν το ποσό σε Bitcoins και θα καταθέτουν το αποτέλεσμα στο λογαριασμό τους.

«Είναι ακόμα πιο εύκολο από ό, τι η χρήση ενός κανονικού ΑΤΜ», υποστηρίζει ο Harvey, ο οποίος έδειξε τη συσκευή στο CNET στα πλαίσια του ετήσιου Liberty φόρουμ Free State Project. «Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό κατά πάσα πιθανότητα σε περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Αυτό που πιθανότατα θα σας καθυστερήσει, είναι ο μηχανισμός επικύρωσης.»


Τι είναι όμως το bitcoin?


Τι είναι το bitcoin; Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι ένα εικονικό νόμισμα του οποίου οι συναλλαγές δεν μπορούν να παρακολουθηθούν και το οποίο δεν μπορεί να αναπαραχθεί μέσω hacking ανεξελεγκτα. Τα bitcoins αποθηκεύονται στον υπολογιστή του καθενός και όχι σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Η διακίνηση τους γίνεται ανώνυμα μέσα από p2p δίκτυο, πράγμα που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί κάποιος να σας "παγώσει" τον λογαριασμό (όπως πχ στο paypal), δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσα bitcoins διαθέτετε ή με ποιον τα ανταλλάξατε ή με τι τα ανταλλάξατε.

Τα bitcoins δημιουργούνται σε κάθε υπολογιστή με βάση ένα δικτυακό αλγόριθμο που εγγυάται ότι ένα bitcoin θα χρειαστεί πολύ καιρό για να παραχθεί (δηλαδή χρόνια). O αλγόριθμος δεν θα δημιουργεί συνεχώς χρήματα, αλλά είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να φτιάξει συνολικά τι πεπερασμένο ποσό των 21 εκατομμυρίων bitcoins παγκοσμίως μετά την πάροδο 100 περίπου ετών. Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει bitcoins λοιπόν; Αγοράζοντας από τα ήδη υπάρχοντα φυσικά. Η τρέχουσα ισοδυναμία του με το ευρώ βρίσκεται εδώ. Το bitcoin χρησιμοποιείται ήδη ως ηλεκτρονικό χρήμα από μερικά sites.

Πηγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου