Φωτοβολταϊκά γραφενίου: επανάσταση με αποδοτικότητα 60%


Το ιδανικό, μέχρι σήμερα, υλικό για τα φωτοβολταϊκά είναι το πυρίτιο, ωστόσο σύντομα αναμένεται να εκτοπιστεί από το γραφένιο, το υπερ-υλικό που βρίσκει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες εφαρμογές, ενώ υπόσχεται υψηλή αποδοτικότητα κατά την μετατροπή του φωτός (φωτόνια) σε ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρόνια).



Όπως επισημαίνεται στο περιοδικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT),  τα συμβατικά υλικά που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως το πυρίτιο, μετατρέπουν ένα μόνο ηλεκτρόνιο για κάθε φωτόνιο που απορροφάται.

Δεδομένου ότι ένα φωτόνιο περιέχει περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να μεταφέρει ένα ηλεκτρόνιο , πολλή από την ενέργεια που περιέχει το εισερχόμενο φως χάνεται ως θερμότητα.

Ωστόσο, νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όταν το γραφένιο απορροφά ένα φωτόνιο παράγει πολλαπλά ηλεκτρόνια ικανά να δημιουργήσουν ρεύμα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κατασκευαστούν, οι συσκευές γραφενίου για τη μετατροπή  του φωτός σε ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι πολύ πιο αποδοτικές από τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Μάλιστα ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικής Επιστήμης στην Ισπανία μόλις δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για το γραφένιο και τις πρακτικές εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει.

Αν και σε αυτή τη φάση η συγκεκριμένη έρευνα θα βοηθούσε περισσότερο στην ανάπτυξη βελτιωμένων αισθητήρων εικόνας (κάμερες, ιατρικοί αισθητήρες, νυχτερινή όραση κλπ), ανοίγει δρόμο για φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς με αποδοτικότητα που αγγίζει το 60%, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει επαναστατικές αλλαγές στον κόσμο των ΑΠΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου