Επιπεφυκίτιδα: συμπτώματα και αντιμετώπιση


Η ιογενής επιπεφυκίτιδα (από αδενοϊό) είναι μία άκρως μεταδοτική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται κυρίως με την επαφή, για όσο διάστημα υπάρχει συμπτωματολογία από τον ασθενή (δηλ. 10-15 ημέρες). Ας δούμε τα συμπτώματα, την αντιμετώπιση και τους τρόπους πρόληψης.






Τα κύρια συμπτώματα είναι μέτρια έως έντονη ερυθρότητα του /των οφθαλμού /ών, δακρύρροια και κνησμός (φαγούρα). Η ερυθρότητα των ματιών οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων των ματιών. Η αίσθηση ξένου αντικειμένου στα μάτια ή η ελαφρά φωτοευαισθησία είναι επίσης συνήθη συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας εμφανίζουν τα συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας, μην τα ακουμπάτε και πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα μετά από την εφαρμογή κάποιου φαρμάκου στην περιοχή των ματιών. Μην μοιράζεστε ποτέ κοινόχρηστες πετσέτες, μαντήλια ή μαξιλαροθήκες με άλλους και πετάξτε αμέσως τυχόν χαρτομάντιλα που έχετε χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά καλό είναι μείνουν για λίγο μακριά από το σχολείο, για να εμποδίσουν τη διάδοση της νόσου. Επίσης μείνετε έξω από την πισίνα όσο διαρκούν τα συμπτώματα. Κάντε καλή απολύμανση γραφείων, νιπτήρων, βρυσών, πόμολων κλπ και φροντίστε να εμποδίσετε την διάδοση της νόσου.

Μερικές φορές πιο σοβαρές ασθένειες μπορεί να δώσουν συμπτώματα ερυθρότητας στα μάτια δίνοντας την εντύπωση ιογενούς επιπεφυκίτιδας. Στην ιογενή επιπεφυκίτιδα συνήθως η όραση παραμένει καλή. Αν έχει επηρεαστεί η όρασή σας ή αν το πρόβλημα των κόκκινων ματιών παραμένει για παραπάνω από μερικές ημέρες επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να σας βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου