Ανακαλύφθηκε η πραγματική τοποθεσία των «Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας»

Είναι το μοναδικό από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, για το οποίο η τοποθεσία εδώ και αιώνες παρέμενε αόριστη.




Τώρα, όμως, μία καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, πιστεύει ότι έχει λύσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια του κόσμου με τον εντοπισμό του ακριβές σημείου το οποίο οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας κάποτε στόλιζαν.

Η Δρ Stephanie Dalley επικέντρωσε την αναζήτηση της εκατοντάδες μίλια βόρεια της περιοχής της αρχαίας πόλης της Βαβυλώνας, τώρα κοντά στο Hillah, στο κεντρικό Ιράκ, για να υποστηρίξει τη θεωρία της ότι το πλούσιο, υπερυψωμένο θαύμα ήταν στην πραγματικότητα χτισμένο κοντά στην πόλη της Νινευή, στα βόρεια της χώρας.

Συναρμολογώντας στοιχεία από αρχαία κείμενα, η Dalley αποκάλυψε ότι οι κήποι ήταν στην πραγματικότητα χτισμένοι όχι από τους Βαβυλώνιους και τον βασιλιάς τους τον Ναβουχοδονόσορ, όπως έχει θεωρηθεί, αλλά από τους γείτονες και εχθρούς τους, τους Ασσύριους υπό τον μονάρχη τους Sennacherib, πριν από περίπου 2700 χρόνια.

Η πρωτεύουσα του Σενναχειρείμ, η Νινευή, είναι τώρα κοντά στην Μοσούλη, μια περιοχή του Ιράκ που εξακολουθεί να πλήττει από θρησκευτική και εθνοφυλετική βία, και παρόλο που η Δρ Dalley ταξίδεψε στην περιοχή νωρίτερα το φθινόπωρο, η ομάδα της θεώρησε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να επισκεφθεί το ακριβές σημείο.

Ωστόσο, με χρήση χαρτών, ήταν σε θέση να κατευθύνει ένα τοπικό τηλεοπτικό συνεργείο με ένοπλη συνοδεία στην περιοχή, δίπλα στα ερείπια του παλατιού του βασιλιά, για την εξερευνήσουν.

Τα πλάνα τους έδειξαν ένα τεράστιο ανάχωμα βρωμιάς και μπάζων, που κατηφόριζαν σε μια περιοχή πρασίνου με θέα σύγχρονες κατοικίες και την ύπαιθρο.

Η Δρ Dalley είπε: "Αυτό είναι το κατάλληλο μέρος. Φαίνεται σαν μια καλή θέση για έναν κήπο.
«Περισσότερη έρευνα απαιτείται πλέον στην περιοχή, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο δυνατόν κατά την διάρκεια της ζωής μου.»

“Η θεωρία μου ότι οι κήποι ήταν στην Νινευή παραμένει ακλόνητη." Τα τραβηγμένα πλάνα είναι το αποκορύφωμα της 20ετής έρευνας από την Δρ Dalley.

Επειδή δεν βρέθηκε ποτέ καμία αρχαιολογική απόδειξη για τους κήπους, πολλοί έχουν απορρίψει την ύπαρξη τους στο παρελθόν και πλέον τους θεωρούν ως έναν μύθο.



Η έρευνά της, την οδήγησε στην διαπίστωση ότι οι κήποι χτίστηκαν πάνω σε μια σειρά από βεράντες, χτισμένες σαν ένα αμφιθέατρο, με μια λίμνη στο κάτω μέρος.

Το νερό μεταφερόταν στους κήπους και στις γύρω περιοχές, μέσω τεχνητού καναλιού των 60 μιλιών.

Αποδεικτικά στοιχεία της δομής των 90 μέτρων σε πλάτος και 18 μέτρων σε βάθος, παραμένουν στο τοπίο και μπορούν φανούν τώρα σε φωτογραφίες που ελήφθησαν από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ αφού αναλύθηκαν από την Δρ Dalley.

Η βλάστηση απαιτούσε περίπου 300 τόνους νερού την ημέρα.

Μια επιγραφή που βρέθηκε από την Δρ Dalley περιγράφει πως επιτεύχθηκε το πότισμα της βλάστησης. Το νερό από τη λίμνη υψωνόταν πάνω στις ταράτσες από μία συσκευή που χρησιμοποιούσε τις ίδιες αρχές όπως και ο κοχλίας του Αρχιμήδη - περίπου τέσσερις αιώνες πριν θεωρήθηκε ότι είχε εφευρεθεί.

Η λίστα των θαυμάτων είχε συνταχθεί αρχικά, ως οδηγός για αξιοθέατα για τους αρχαίους Έλληνες ταξιδιώτες στην ανατολική Μεσόγειο γύρω από τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Τα περισσότερα καταστράφηκαν από σεισμούς και μόνο η Πυραμίδα της Γκίζας επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου