Η λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών και το νέο ρεκόρ της (video)

Κβαντικός υπολογιστής ονομάζεται οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή κάνει χρήση χαρακτηριστικών κβαντομηχανικών ιδιοτήτων για την επεξεργασία των δεδομένων.






Στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το qubit και οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν μεταξύ άλλων να ερευνήσουν μεγάλες και αδόμητες βάσεις δεδομένων με πρωτοφανή ταχύτητα, να σπάσουν κρυπτογραφικούς κώδικες και να επιλύσουν προβλήματα τα οποία οι συμβατικοί υπολογιστές αδυνατούν. Το παρακάτω video εξηγεί λεπτομερώς τη λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών:






Ερευνητές διέλυσαν το ρεκόρ λειτουργίας κβαντικού υπολογιστή σε θερμοκρασία δωματίου

Η έρευνα για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, αν και ακόμα αργεί η ημέρα που θα τους δούμε διαθέσιμους ως καταναλωτικά προϊόντα. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι απαιτούνται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στο απόλυτο μηδέν −273.15°C) για να διατηρηθούν τα κβαντικά bits (qubits) στην επιθυμητή κατάσταση υπέρθεσης (ταυτόχρονα σε θέση 1 και 0, ενώ ένα κλασικό bit βρίσκεται ή σε 1 ή σε 0).

Όμως, μια νέα εξέλιξη ίσως εκτοξεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία βιώσιμου κβαντικού υπολογιστή ως καταναλωτικό προϊόν, καθώς ερευνητές του University of Oxford κατάφεραν να διατηρήσουν “ζωντανό” έναν κβαντικό υπολογιστή για 39 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, χρησιμοποιώντας φώσφορο ως κβαντικό μέσο και εφαρμόζοντας μαγνητικό πεδίο που εξανάγκασε το πυρηνικό σπιν του φωσφόρου να αλλάζει κατάσταση από “πάνω” σε “κάτω” με τέτοια ταχύτητα, ώστε να βρίσκεται και στις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα.


Η προηγούμενη επίδοση για λειτουργία κβαντικού υπολογιστή σε θερμοκρασία δωματίου ήταν μόλις 3 λεπτά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, χρειάζεται μόλις 0.00001sec για να γυρίσει το πυρηνικό σπιν του φωσφόρου από κατάσταση 1 σε 0, άρα θεωρητικά μπορούν να γίνουν 2 εκατ. υπολογισμοί μέχρι να “πέσει” η κατάσταση υπέρθεσης κατά 1%! Σε απλή γλώσσα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απόδοση και ταχύτητα συγκριτικά με τους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πραγματα εξελίσσονται ραγδαία, όμως, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να διευθετηθούν πολλά ζητήματα για να έχουμε μια εμπορική συσκευή μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου