Που οφείλεται η αίσθηση ευφορίας μετά την άθληση

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν χρόνια να ανακαλύψουν, που ακριβώς οφείλεται αυτή η μοναδική αίσθηση χαράς και ευφορίας, που ένιωθαν οι αθλούμενοι κυρίως μετά το τρέξιμο.




Και η απάντηση φαίνεται, πως βρέθηκε στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου και στις θαυματουργές ενδορφίνες. Μετά από μακρόχρονες μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν, στο συμπέρασμα, πως μια βιοχημική αντίδραση, που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο και που προκαλείται από την άσκηση, δημιουργεί φυσικά «οπιοειδή» στοιχεία, που χαρίζουν μια ανεξήγητη χαρά στον αθλητή αμέσως μετά την άσκηση.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν πως το τρέξιμο όντως προκαλεί έκκριση ενδορφινών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, που λίγο έως πολύ είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν από διάφορες άλλες επιστημονικές ομάδες, επιβεβαίωσαν αυτό που χρόνια υπήρχε ως υποψία.

Ότι δηλαδή, οι «ορμόνες της χαράς», όπως χαρακτηριστικά λέγονται οι ενδορφίνες, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της ευφορίας, που νιώθουν οι αθλητές μετά από κάθε προπόνηση.

Και όσον αφορά στο γιατί οι θαυματουργές ενδορφίνες έχουν ισχυρότερη δράση όταν ο αθλητής αποφασίζει να τρέξει εκτός γυμναστηρίου, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως το εξωτερικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την εναλλαγή εικόνων και τη προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα να ανταπεξέλθει τόσο στην άσκηση όσο και στα εξωτερικά ερεθίσματα, προκαλούν μεγαλύτερη έκκριση ενδορφινών και επομένως, περισσότερη χαρά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου