Πώς να προστατευτείτε από τις υποκλοπές κωδικών στο Διαδίκτυο

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει τον τελευταίο καιρό το phising, ή αλλιώς, οι υποκλοπές των κωδικών της πιστωτικής κάρτας και του e-banking, με αρκετούς επιτήδειους να προσπαθούν να παραπλανήσουν τους κατόχους τους για να τους «φεσώσουν».


Σε πλείστες όσες  περιπτώσεις, αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου, βρίσκουν e-mail δήθεν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τους ζητούν να τους αποστείλουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας, προκειμένου να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνουν είναι να αποσπούν τον κωδικό και να πραγματοποιούν αρκετές συναλλαγές ή να «σηκώνουν» το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του θύματος, αναφέρουν τα Νέα.



Πως θα αμυνθείτε στις ψηφιακές απάτες

Η άμυνα απέναντι στους επιτήδειους οι οποίοι προσπαθούν να «ψαρέψουν» κωδικούς δεν απαιτεί αποκλειστικά γνώσεις υπολογιστή, αλλά κυρίως κοινή λογική,. Ακολουθούν μερικές συμβουλές της Microsoft:


  • Να ενημερώνετε συνέχεια το λογισμικό του υπολογιστή σας συμπεριλαμβανομένου του web browser χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές ενημερώσεις.
  • Να χρησιμοποιείτε firewall, λογισμικά antivirus, antispam και antispyware.
  • Να αποφεύγετε τις απόπειρες υποκλοπής στοιχείων και το κακόβουλο λογισμικό.
  • Προστατευτείτε από τις νεοεμφανιζόμενες απειλές. Οι επιθέσεις Cross- site Scripting συνιστούν μια από τις ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται παράνομα στο Διαδίκτυο.
  • Εντοπίστε παραπλανητικές διευθύνσεις στον ιστό και αποφύγετε τες.
  • Όταν χρησιμοποιείτε έναν δημόσιο υπολογιστή για να ελέγξετε τα e-mail σας ή για να πραγματοποιήσετε μια αγορά μέσω ενός υπολογιστή που χρησιμοποιείται από τρίτους, μην επιτρέπετε την καταγραφή του ιστορικού πλοήγησης (browsing history) των cookies και άλλων πληροφοριών που σας αφορούν.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών (payment web sites) χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης αναζητώντας τα ακόλουθα στοιχεία:


  1. Ένα «s» μετά το http στη διεύθυνση ιστού θα πρέπει να εμφανίζεται ως https.
  2. Ένα μικροσκοπικό κλειστό λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
  3. Πράσινη γραμμή διεύθυνσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου