Η ιστορία του καφέ σε ένα εντυπωσιακό χρονολόγιο

Ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως με περίπου 1.6 δισεκατομμύρια «πιστούς» να τον απολαμβάνουν ημερησίως. Ωστόσο η προέλευση του έχει αποτελέσει κατά καιρούς αφορμή για διαμάχες, σχετικά με το αν η πατρίδα του καφέ είναι η Βραζιλία ή η Αφρική.


Την απάντηση σε αυτή την αντιπαράθεση έρχεται να δώσει το σχεδιάγραμμα της Βρετανικής εταιρείας design, Datadial, στο οποίο παρουσιάζεται όλη η ιστορία του καφέ από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του μέχρι τις μέρες μας, αλλά και το μέλλον του τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το infographic της Datadial, τον καφέ ανακάλυψε πρώτος ένας θρησκευτικός μαθητής ονόματι Ομάρ, ο οποίος βρισκόταν εξορισμένος στην έρημο και έμαθε να επιβιώνει με σπόρους και καρπούς από τα δέντρα. Εχοντας πολύ χρόνο στη διάθεση του, καθότι εξόριστος, εξερεύνησε όλους τους πιθανούς τρόπους «μαγειρέματος» των καρπών και πειραματίστηκε με τους σπόρους του καφέ, διαπιστώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος χρήσης τους ήταν το βράσιμο.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, ο καφές έγινε σιγά σιγά δημοφιλής στις μουσουλμανικές κοινότητες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή και σιγά σιγά ανακάλυπταν νέους τρόπους βρασίματος των θαυματουργών αυτών σπόρων.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο λεγόμενος «Τούρκικος καφές» που αποτελεί μία από τις παλαιότερες και διασημότερες μεθόδους παρασκευής καφέ. Στα πλαίσια του πειραματισμού, οι Γάλλοι εισήγαγαν το «φίλτρο» το 1710, δημιουργώντας τον διάσημο Γαλλικό καφέ.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι βραστήρες και οι καφετιέρες φίλτρου, ωστόσο η πρώτη ηλεκτρική καφετιέρα δεν εμφανίστηκε νωρίτερα από το 1970. Οσο για τον εσπρέσο είναι καθαρά Ιταλική εφεύρεση και εμφανίστηκε αρκετά αργά, το 1884.

Προς το παρόν η παγκόσμια λατρεία του καφέ δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό, αφού ήδη εταιρείες όπως η AeroPress πειραματίζονται με νέες μεθόδους για να δημιουργήσουν τον τέλειο καφέ.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου