Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος μετεωρίτης από τον Αρη

Ένα νέο δείγμα για το μακρινό παρελθόν του κόκκινου πλανήτη έχουν πλέον στα χέρια τους οι αστρονόμοι, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο μετεωρίτης που έπεσε πέρυσι στη Σαχάρα είναι ίσως ο αρχαιότερος καταγεγραμμένος μετεωρίτης με προέλευση τον Άρη.


Το γυαλιστερό μαύρο κομμάτι του μετεωρίτη NWA 7533 που ονομάστηκε «Black Beauty» υποβλήθηκε σε μία σειρά από τεστ και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχει ηλικία 4.400.000.000 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 100 μετεωρίτες στη Γη με προέλευση τον Άρη, αλλά όλοι είναι σχετικά «νέοι» με τον αρχαιότερο να είναι μόλις 600.000.000 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «Μαύρη Ομορφιά», θα πρέπει να σχηματίστηκε, όταν ο Άρης ήταν μόλις 100 εκατ. ετών, σε μια περίοδο μεγάλης ηφαιστειακής δραστηριότητας και γεωλογικών αναταραχών.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μουνίρ Χουμαγιάν, του Τμήματος Γεωεπιστημών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, ο μετεωρίτης προέρχεται από τα νότια υψίπεδα του Άρη, μια περιοχή του νοτίου ημισφαιρίου γεμάτη κρατήρες πρόσκρουσης από πτώση αστεροειδών και κομητών.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να αναλύσουν διεξοδικά τον πανάρχαιο μετεωρίτη για την εύρεση τυχόν ενδείξεων απολιθωμένων αρειανών μορφών ζωής.

«Black Beauty» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου