Εντόπισαν «αιμοβόρο ξάδελφο» του Ρεξ

Η αιματηρή προϊστορία της οικογένειας του Τυραννόσαυρου πρέπει να ξαναγραφτεί και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο στα βάθη του χρόνου, καθώς Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην έρημο της Γιούτα των ΗΠΑ το απολίθωμα ενός γιγάντιου «ξαδέλφου» του.




Ο εν λόγω δεινόσαυρος ζούσε πριν από 80 εκατ. χρόνια, γύρω στα δέκα εκατ. χρόνια νωρίτερα από τον ίδιο τον τρομερό «βασιλιά» Τυραννόσαυρο (Tyrannosaurus rex).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λέβεν του πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι ο «Lythronax argestes» (όπως ονομάστηκε επιστημονικά) είναι πλέον το αρχαιότερο γνωστό μέλος των Τυραννοσαυριδών, οι οποίοι αποτελούσαν το κυρίαρχο είδος αρπακτικών κατά την Ιουρασική και Κρητιδική Περίοδο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο δίποδο σαρκοβόρο δεινόσαυρο με μικρά χέρια, μήκος οκτώ έως εννέα μέτρων και βάρος γύρω στους 2,5 τόνους, ο οποίος ήταν κάπως μικρότερος από τον κατοπινό Τυραννόσαυρο Ρεξ (περίπου τα δύο τρίτα του τελευταίου). Ο Lythronax είχε τεράστια κοφτερά δόντια, μυτερή μουσούδα και πεταχτά μάτια με στερεοσκοπική όραση, πολύ χρήσιμη για ένα μανιώδες αρπακτικό όπως αυτός.

Ο πρόγονος του «βασιλιά» Τυρανόσαυρου ζούσε σε μια νησιωτική βαλτώδη υποτροπική περιοχή, που ονομάζεται Λαραμιδία και εκτεινόταν από το σημερινό Μεξικό ως την Αλάσκα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου