Μπορεί στον σύγχρονο κόσμο να έχουμε κωδικοποιήσει τις ανάγκες μας και να ακολουθούμε συγκεκριμένες νόρμες και συμπεριφορές που συμβαδίζουν με την πολιτισμένη κοινωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πρωτόγονα ένστικτα μας δεν καταπνίγονται εύκολα και είναι ορατά σε αρκετές εκφάνσεις της καθημερινότητας μας.
Ας δούμε λοιπόν πώς ξυπνάει ασυναίσθητα ο Νεάντερνταλ μέσα μας, με κινήσεις και διαδικασίες που κάνουμε κάθε μέρα.
Σκάλες ή Ασανσέρ;
Προφανώς ασανσέρ και όχι δεν είναι καθόλου θέμα τεμπελιάς. Μία αμερικάνικη μελέτη υπολόγισε στις ΗΠΑ μόλις το 3% των ανθρώπων προτιμούν τις σκάλες. Μία πρακτική που θεωρείται οκνηρία στην σύγχρονη εποχή, θα είχε θεωρηθεί έξυπνη από τους προγόνους μας, αφού το κυνήγι και η συλλογή τροφής ήταν ενεργοβόρες διαδικασίες, και τα σύντομα διαλείμματα αδράνειας ήταν απαραίτητα για να διασώσουν τις θερμίδες του οργανισμού. «Αν υπήρχαν κυλιόμενες σκάλες στην έρημο Καλαχάρι την εποχή των προγόνων μας, θα είχαν γίνει ανάρπαστες» εξηγούν οι ερευνητές
Περπάτημα ή καθιστική ζωή;
Παρόλο που η πίεση της καθημερινότητας μας ωθεί στην καθιστική ζωή, συχνά έχουμε την ανάγκη να βγούμε μία βόλτα να περπατήσουμε και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί σε είδη που περπατάνε αρκετά. Οι χιμπατζήδες περπατούν κατά μέσο όρο περίπου 2 έως 3 χιλιόμετρα την ημέρα και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην αναζήτηση τροφής, ενώ οι πρόγονοι μας κυνηγοί- τροφοσυλλέκτες περπατούσαν 9 ή περισσότερα χιλιόμετρα κάθε μέρα. «Έχουμε εξελιχθεί για να περπατάμε, να τρέχουμε, να σκαρφαλώνουμε, να σκάβουμε. Αυτό ήταν μέρος της καθημερινότητας μας» εξηγούν οι ερευνητές.
Με παπούτσια ή ξυπόλητοι;
Οι άνθρωποι έζησαν χιλιάδες χρόνια περπατώντας με γυμνά πόδια και αναπτύσσοντας κάλους που θα προστάτευαν τα πόδια τους από κλαδιά και πέτρες , πριν τελικά εφεύρουν τα προστατευτικά των πελμάτων που τώρα ονομάζονται παπούτσια. Το τίμημα ωστόσο είναι η πλατυποδία. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στη σύγχρονη κοινωνία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο γόνατο και άλλες επιπλοκές μετέπειτα στη ζωή του ατόμου. Μελετώντας σκελετικά υπολείμματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλατυποδία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής Εποχής, όταν οι άνθρωποι περπατούσαν ξυπόλητοι και οι προστατευτικοί ιστοί δημιουργούσαν στα πόδια καμάρες.
Ναι ή Όχι στο διάβασμα;
Κανείς δεν θα ισχυριζόταν ότι η ανάγνωση κάνει κακό στην υγεία του ανθρώπου . Ωστόσο οι ερευνητές εξηγούν ότι η μυωπία έχει αυξηθεί σημαντικά με την έλευση της γραφής και της ανάγνωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες των ματιών δεν είναι φτιαγμένοι για παρατεταμένη παρατήρηση ενός κοντινού σημείου. Παράλληλα το γεγονός ότι περνάμε πολύ χρόνο στο εσωτερικό των κτιρίων γραφείων και κατοικιών και δεν τονώνουμε την όραση μας με τοπία όπως τα δάση και άλλοι φυσικοί χώροι, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης.
Ζάχαρη ή λαχανικά;
Πολύς λόγος γίνεται για την υγιεινή διατροφή, ωστόσο είναι σαφές ότι έχουμε μία παράξενη αδυναμία στη ζάχαρη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η παλαιολιθική διατροφή αποτελούνταν από 4 έως 8 κιλά ζάχαρης ετησίως. Σήμερα ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περισσότερο από 45 κιλά της ζάχαρης ανά έτος. Αυτή η αλλαγή στη διατροφή μας είναι αιτία για την αύξηση των καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη ως κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων έκαναν δίαιτα, απλώς δεν είχαν πρόσβαση στις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που είναι διαθέσιμες σήμερα. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να εξάγουν ζάχαρη από ένα ευρύ φάσμα πηγών και να τη διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν τα παιδιά των Νεάντερνταλ είχαν ένα βουνό σοκολάτες προφανώς τα τις έτρωγαν, όπως θα έκαναν και τα σύγχρονα παιδιά, απλώς τότε δεν είχαν αυτή την επιλογή. «Αυτά τα παιδιά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τρώνε υγιεινά τρόφιμα και να ασκούνται, διότι αυτό ήταν όλη τους η ζωή. Τώρα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να κάνουν επιλογές για τις οποίες δεν είμαστε γονιδιακά προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι από εξελικτικής απόψεως»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου