Έφτιαξαν δικό τους ήλιο με γιγαντιαία κάτοπτρα

Το δικό της ήλιο έχει πλέον η Νορβηγία, χάρη στην πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Martin Andersen που ξεκίνησε τη χρηματοδότηση του έργου.






Τρία γιγάντια κάτοπτρα επιφάνειας 51 τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάθηκαν στα βουνά της μικρής πόλης Rjukanis, στα βάθη μιας στενής κοιλάδας στη Νορβηγία για να φέρουν το φως του ήλιου στους κατοίκους από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο που η πόλη ζει στο σκοτάδι.

Τα κάτοπτρα που είναι συνδεδεμένα με ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ακολουθεί τον Ήλιο, έχουν ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και τον χειμώνα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά, αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου από τη βουνοκορυφή στην κεντρική πλατεία και δημιουργώντας έναν φωτεινό κύκλο 185 τετραγωνικών μέτρων. Με κόστος λιγότερο από ένα εκατομμύρια δολάρια, το έργο «Sun Mirror» αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής 3.000 ανθρώπων.




Όπως δήλωσε ο κ. Andersen, στην ουσία πρόκειται για τρεις ηλιοστάτες που εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την προάσπιση της υγείας και την ενίσχυση της ευημερία των ανθρώπων που ζουν στη σκιά.Σύμφωνα με τον project manager, Oystein Haugan, οι κάτοικοι της πόλης είναι ενθουσιασμένοι, τραβούν φωτογραφίες στην πλατεία και δείχνουν να περνούν καλά.




Μέχρι σήμερα η πρόσβαση στο φως του ήλιου γινόταν μόνο μέσω τελεφερίκ που τους μετέφερε στην κορυφή του βουνού. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε υλοποιήσει το 2006 η ιταλική πόλη Βιγκανέλα στις Άλπεις, αλλά και το Ράτενμπεργκ της Αυστρίας.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου