Οι 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη ρύπανση στον πλανήτη

Απόμερες βιομηχανικές πόλεις, κέντρα επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων ή το επίκεντρο μίας πυρηνικής καταστροφής, ορισμένες περιοχές στην πλανήτη έχουν τόσο τοξική ατμόσφαιρα ώστε αγγίζει θανατηφόρα επίπεδα. Εκτός από το Πεκίνο που «πνίγεται στο νέφος» υπάρχουν άλλες 10 πόλεις που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.



Η πρόσφατη υπόθεση του 8χρονου κοριτσιού από το Πεκίνο που εμφάνισε καρκίνο του πνεύμονα, σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Το Ινστιτούτο Μπλάκσμιθ με έδρα τη Νέα Υόρκη, μελετά τα επίπεδα μόλυνσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του, στην «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται ακόμη δέκα πόλεις:


Αγκμπογκμπλόσι, Γκάνα

Η Άκρα, πρωτεύουσα της Γκάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χωματερή ηλεκτρονικών ειδών στη Δυτική Αφρική. Όταν τα καλώδια τα ηλεκτρονικά είδη, ο φούρνος μικροκυμάτων και οι υπολογιστές καίγονται για να εξαχθεί το εσωτερικό υλικό του χαλκού τα μέταλλα που λιώνουν μένουν πίσω στο έδαφος. Εκτιμάται ότι 40.000 άνθρωποι απειλούνται από τη ρύπανση αυτού του είδους.


Τσέρνομπιλ, Ουκρανία



Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο έγινε στο Τσερνομπίλ το 1986 παράγοντας 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τις βόμβες που έπεσαν πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δερματικές βλάβες , αναπνευστικές παθήσεις, στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες είναι μερικά από τα αποτελέσματα στις μολυσμένες περιοχές της Λευκορωσίας , της Ρωσίας και της Ουκρανίας που εμφανίζονται για χρόνια μετά το ατύχημα, το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Η ρύπανση από το Τσερνομπίλ εκτιμάται ότι έχει πλήξει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.


Ποταμός Σιταρούμ, Ινδονησία

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα και άλλα 5.000.000 άνθρωποι έμμεσα, από τη χημική ρύπανση στη λεκάνη του ποταμού Σιταρούμ στη Δυτική Ιάβα. Οι συγκεντρώσεις μόλυβδου, το αλουμινίου, μαγγανίου και σιδήρου στο ποτάμι είναι αρκετές φορές υψηλότερα από ό, τι κατά μέσο όρο κόσμο, λόγω της ρύπανσης από βιομηχανικές και οικιακές πηγές .


Ντζερσινκ, Ρωσία

Η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής χημικών στη Ρωσία, το Ντζερσινκ έχει υψηλά επίπεδα ρύπων, όπως διοξίνες και φαινόλη στα υπόγεια ύδατα. Οι κάτοικοι υποφέρουν από ασθένειες και καρκίνο στα μάτια , τους πνεύμονες και τα νεφρά και το προσδόκιμο όριο ζωής στην πόλη είναι μόλις 47 για τις γυναίκες και μόλις 42 για τους άνδρες .



Χαζαριμπάχ, Μπαγκλαντές

Η βιομηχανία βυρσοδεψείας στην περιοχή χρησιμοποιεί παλιές , ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές μεθόδους επεξεργασίας του δέρματος, έχοντας ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση 22.000 κυβικών λίτρων τοξικών αποβλήτων κάθε μέρα στον κύριο ποταμό της πόλης , επηρεάζοντας περισσότερους από 160.000 ανθρώπους. Τα εν λόγω απόβλητα περιλαμβάνει το καρκινογόνο χημικό χρώμιο.


Κάμπβε, Ζάμπια

Δεκαετίες ανεξέλεγκτης εξόρυξης μολύβδου σε αυτή την αφρικανική πόλη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για τους κατοίκους της, όπου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι επηρεάζονται από τη ρύπανση. Το 2006 , τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών της πόλης βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα από πέντε έως 10 φορές.



Καλιμαντάν, Ινδονησία

Στο νησί του Βόρνεο, το Καλιμαντάν και οι γύρω περιοχές έχουν μολυνθεί από υδράργυρο, λόγω της μικρής κλίμακας εξόρυξης χρυσού που επηρεάζει περίπου 225.000 άτομα. Οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν υδράργυρο για τη διαδικασία εκχύλισης , με αποτέλεσμα οι εκπομπές υδραργύρου κατά τη συγχώνευση και των διαδικασιών τήξης να έχουν σοβαρά αποτελέσματα στην υγεία τους


Ματάνζα Ριατσουέλο, Αργεντινή

Πάνω από 15.000 βιομηχανίες πιστεύεται ότι απελευθερώνουν μια ποικιλία ρύπων στον ποταμό Ματάνζα της Αργεντινής, ο οποίος περνά μέσα από το Μπουένος Άιρες και εκβάλλει στο Ρίο ντε λα Πλάτα. Οι ρυπαντές περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλκό, νικέλιο και ολικό χρώμιο (ένας όρος που περιλαμβάνει και τις δύο μορφές του χρωμίου) , καθιστώντας το πόσιμο νερό κοντά στο Ματάνζα Ριατσουέλο επικίνδυνο, απειλώντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που ζουν στην περιοχή .


Δέλτα του ποταμού Νίγηρα , Νιγηρία




Μεγάλος αριθμός ανθρώπων επηρεάζεται από την αδηφάγα βιομηχανία πετρελαίου σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αφρικής , όπου υπήρχαν περίπου 7.000 περιστατικά έκχυσης πετρελαίου μεταξύ 1976 και 2001. Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βγαίνουν από το Δέλτα κάθε μέρα.


Νοριλσκ, Ρωσία

Μια βιομηχανική πόλη στη Σιβηρία της Ρωσίας , όπου κάθε χρόνο, περίπου 500 τόνων χαλκού και οξειδίων νικελίου και 2 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου απελευθερώνονται στον αέρα. Το προσδόκιμο ζωής για τους εργαζόμενους του εργοστασίου στη Νοριλσκ είναι 10 χρόνια κάτω από τον ρωσικό μέσο όρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου