Ο Εγγύτατος του Κενταύρου όπως τον είδε το Hubble

Ο Proxima Centauri (Εγγύτατος του Κενταύρου) είναι ένας Κόκκινος Γίγαντας που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου και απέχει μόλις τέσσερα έτη φωτός από τη Γη. Παρόλο που δε φαίνεται με γυμνό μάτι, το τηλεσκόπιο Hubble της NASA κατάφερε να συλλάβει μία μοναδική εικόνα του.







Το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα, είναι επίσης γνωστό ως «αστέρι φωτοβολίδα» που σημαίνει ότι οι διαδικασίες μεταφοράς θερμότητας μέσα στο σώμα του άστρου το καθιστά επιρρεπές σε τυχαίες και δραματικές αλλαγές στη φωτεινότητα του.

Το γεγονός αυτό, εκτός από το να προκαλεί εκρήξεις λάμψης στο άστρο, αποτελεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και το ελιξίριο νεότητας του. Ο Proxima Centauri θα παραμείνει δηλαδή μεσήλικας για άλλα τέσσερα τρισεκατομμύρια χρόνια, φτάνοντας περίπου 300 φορές την ηλικία του σημερινού σύμπαντος .

Η εντυπωσιακή εικόνα ελήφθη με την Wide Field and Planetary Camera 2 ( WFPC2 ) του Hubble. Ο Proxima Centauri είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος μαζί με τον Άλφα και Βήτα του Κενταύρου που δε φαίνονται στη συγκεκριμένη εικόνα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου