Η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «αναποδογύρισμα» του μαγνητικού του πεδίου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ηλιακού Παρατηρητηρίου Γουίλκοξ του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, σε καθημερινή βάση από το 1975.


Πρόκειται για μία διαδικασία που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια περίπου. Ήδη η πολικότητα του βορείου ημισφαιρίου του Ήλιου έχει αναστραφεί και πολύ σύντομα θα γίνει το ίδιο με την πολικότητα και του νοτίου ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός βορράς να έχει πλέον γίνει νότος και, αντίστροφα, ο νότος θα γίνει βορράς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Τοντ Χέκσεμα, η αναστροφή, που δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες, διαρκεί μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, καθώς τα δύο ημισφαίρια αλλάζουν πολικότητα με διαφορετικό ρυθμό.



Αρχικά, μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται, αναγκάζοντας το μαγνητικό πεδίο του άστρου να «μεταναστεύσει» από τον ισημερινό του προς ένα από τους δύο πόλους του. Καθώς αυτή η μετακίνηση λαμβάνει χώρα, η ισχύς του ηλιακού μαγνητικού πεδίου μηδενίζεται και μετά επανέρχεται, αλλά με την αντίστροφη πολικότητα.

Η μαγνητική αυτή αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη, λόγω της εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας και της αυξημένης κοσμικής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα όπως το GPS ή τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς επίσης να προκαλέσει πιο εκτεταμένο και θεαματικό σέλας στους γήινους πόλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου