Τι συμβαίνει όταν η τεστοστερόνη των ανδρών μειώνεται

Η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να μειώσει τη δύναμη, το μέγεθος των μυών και τη μυϊκή μάζα. Στην περίπτωση μάλιστα που η τεστοστερόνη δεν μετατρέπεται σε οιστρογόνα, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν αύξηση του λίπους στο σώμα τους. Η έλλειψη οποιασδήποτε από τις δύο αυτές ορμόνες, μπορεί σύμφωνα με μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη να συμβάλει στην έκπτωση της σεξουαλικής λειτουργίας.


Η μελέτη αυτή μάλιστα δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά την ίδια στιγμή που τα συμπληρώματα τεστοστερόνης διαφημίζονται ευρέως. Από το 2001 μέχρι το 2011 ο αριθμός των ανδρών που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνης, έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί και η εν λόγω θεραπεία έχει αποφέρει κέρδη που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε αντίθεση με τη χορήγηση άλλων φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένα προβλήματα, η χορήγηση της τεστοστερόνης φαίνεται ότι γίνεται πολύ συχνά για λόγους που δεν αναγράφονται στις ενδείξεις και αναφορικά με τους οποίους, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δεν έχουν αποδειχτεί. Για παράδειγμα χορηγείται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ως τονωτικό της σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και σε νεότερους άνδρες για την αύξηση της μυϊκής μάζας και των αθλητικών επιδόσεων.

Τα δεδομένα λοιπόν, δείχνουν πως υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνδρες, οι οποίοι γερνούν και των οποίων τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν. Οι επιστήμονες όμως ακόμα δε γνωρίζουν με ακρίβεια ποιοι άνδρες πρέπει να λάβουν θεραπεία, καθώς και εάν αυτή είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Ο σκοπός της νέας μελέτης ήταν να διακρίνει την επίδραση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, τη δύναμη, τη μυϊκή μάζα και το λιπώδη οστό, καθώς και να ανακαλύψει πόση τεστοστερόνη χρειάζεται για τη διατήρηση μιας καλής υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η τεστοστερόνη έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικά επίπεδα για τους διάφορους ιστούς.

Σε μια ομάδα 400 εθελοντών χορηγήθηκε ενέσιμα ένα φάρμακο που αναστέλλει τη φυσική παραγωγή τόσο της τεστοστερόνης, όσο και των οιστρογόνων. Στη συνέχεια, για 16 εβδομάδες τους χορηγήθηκαν είτε διάφορες δόσεις ενός τζελ τεστοστερόνης, είτε ένα τζελ με μη δραστική ουσία σε συνδυασμό με αναστροζόλη, μια ουσία που εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστραδιόλη.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, ήταν η προοδευτική μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας καθώς έπεφταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ωστόσο, τα επίπεδα της ορμόνης θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά χαμηλά για να εμφανισθεί στυτική δυσλειτουργία. Στην περίπτωση όμως, που η παραγωγή οιστρογόνων μειωνόταν, υπήρχε επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία, ανεξάρτητα από την παραγωγή της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης έπρεπε επίσης να είναι πολύ χαμηλά για να παρατηρηθεί μείωση στη δύναμη των ποδιών, στο μέγεθος και τον όγκο των μυών καθώς και τη γράμμωση του σώματος.

Παράλληλα, όταν η παραγωγή των οιστρογόνων ανεστάλη, παρατηρήθηκε μια αύξηση στο σωματικό λίπος, ανεξάρτητα με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Στη περίπτωση που η φυσική παραγωγή δεν είχε ανασταλεί, αρκούσε μια μικρή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης για να αυξηθεί το σωματικό λίπος. Τα επίπεδα οιστρογόνων από μόνα τους δε βρέθηκαν να έχουν επίπτωση στη μυϊκή δύναμη και μάζα, ούτε στη γράμμωση του σώματος.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως για την ώρα, τα συμπτώματα και όχι μόνο τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα θα πρέπει να καθορίζουν εάν ένας άνδρας είναι υποψήφιος για θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη.

Οι ηλικίες των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη κυμαίνονταν ανάμεσα στα 20 και τα 50 έτη. Οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν τις ίδιες εξετάσεις σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας για να δουν εάν προκύψουν παρόμοια ευρήματα. Άλλωστε ,το μεγάλο ζήτημα αναφέρεται στο τι συμβαίνει στον άνδρα κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν περιορίζεται στην ήπια μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης που εμφανίζεται στους άνδρες μέσης ηλικίας, αλλά επεκτείνεται σε αλλαγές που μπορεί να σχετίζονται με την ορμόνη, όπως είναι η απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, η αύξηση του σωματικού λίπους και η μείωση της σεξουαλικής ορμής. Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι αλλαγές που προκύπτουν με την αύξηση της ηλικίας έχουν σχέση αιτίου-αιτιατού με τις ορμονικές αλλαγές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί η επίδραση της τεστοστερόνης στην οστική πυκνότητα , καθώς και στη μεγέθυνση και τα νοσήματα του προστάτη. Παράλληλα, τονίζουν ότι ενδελεχής ανάλυση είναι σημαντικό να διεξαχθεί επίσης, για τη διερεύνηση της επίδρασης της τεστοστερόνης στο μεταβολισμό, την καρδιοαγγειακή υγεία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, καθώς και για τον έλεγχο των επιδράσεων της ηλικίας και της παχυσαρκίας.



Η αξία της παρούσας μελέτης, ωστόσο, είναι μεγάλη, γιατί μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς στη λήψη λογικών αποφάσεων αναφορικά με τη χορήγηση της θεραπείας της τεστοστερόνης, από τη στιγμή που αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση στο τι εννοεί κανείς όταν αναφέρεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο κλινικός οφείλει να ακούσει και να εξετάσει τα συμπτώματα του άνδρα και όχι να μείνει στις τιμές της τεστοστερόνης στο αίμα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη δε σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας υποκατάστασης είναι η λύση. Για παράδειγμα στην περίπτωση που το σωματικό βάρος ενός άνδρα έχει αυξηθεί και η τεστοστερόνη του βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, η καλύτερη σύσταση που μπορεί να γίνει είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική φυσική άσκηση 4-5 φορές την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα της τεστοστερόνης να ανέβουν, χωρίς τη λήψη της θεραπείας. Για πολλούς από τους άνδρες που έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη μείωση της τεστοστερόνης, η λύση βρίσκεται στην τροποποίηση του τρόπου ζωής και όχι στην «εύκολη» λύση της φαρμακοθεραπείας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr .

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου