Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA αποκάλυψε την πρώτη οπτική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο ο γαλαξία μας, ο επονομαζόμενος «Milky Way» συγκέντρωσε το μαγευτικό στερέωμα των άστρων που βλέπουμε σήμερα.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν παλαιότερες έρευνες του τηλεσκοπίου Hubble για τη μελέτη της εξέλιξης των γαλαξιών σε 400 γαλαξίες παρόμοιους με τον δικό μας και κατάφεραν να αναπαράγουν την εμφάνισή τους σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε ένα χρονικό διάστημα 11 δισεκατομμυρίων ετών.
Κρίνοντας από τις εικόνες αυτών των απομακρυσμένων γαλαξιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γαλαξίας μας πιθανόν ξεκίνησε ως ένα θολό μπλε, χαμηλής μάζας αντικείμενο που περιέχει μέρη φυσικού αερίου, το οποίο είναι το βασικό καύσιμο για τη γέννηση των αστεριών. Μάλιστα το μπλε χρώμα αποτελεί ένδειξη ταχύτατου σχηματισμού άστρων.
Οι ερευνητές της NASA, διαπίστωσαν επίσης ότι ο Γαλαξίας μας τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πιθανώς ένας επίπεδος δίσκος με ένα εξόγκωμα στη μέση το οποίο εξελίχθηκε στο μαγευτικό σπειροειδές σχήμα που βλέπουμε σήμερα.
Ο Ηλιος και η Γη βρίσκονταν στο δίσκο και το εξόγκωμα στο κέντρο του ήταν γεμάτο από μεγάλα αστέρια και το σπίτι της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που πιθανότατα μεγάλωσε μαζί με τον γαλαξία.
«Για πρώτη φορά, έχουμε άμεσες εικόνες για το πώς ο Γαλαξίας μας έμοιαζε στο παρελθόν», δήλωσε επικεφαλής της έρευνας, ο Πιτερ Γκ. Βαν Ντόκουμ, του Πανεπιστημίου Γιέιλ.
«Φυσικά , δεν μπορούμε να δούμε πώς ήταν ο ίδιος ο Γαλαξίας μας στο παρελθόν, ωστόσο έχουμε επιλέξει γαλαξίες δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που θα εξελιχθούν μελλοντικά σε γαλαξίες όπως ο δικός μας. Με τον εντοπισμό «συγγενών» του Γαλαξία μας, διαπιστώνουμε ότι ο γαλαξίας μας, που χτίστηκε κατά 90% πριν από περίπου 11 με 7 δισεκατομμύρια χρόνια, το οποίο είναι κάτι που δεν έχει μετρηθεί άμεσα ποτέ πριν.»
Η μεγάλη ανάλυση που διαθέτει το τηλεσκόπιο Hubble, μπορεί να αποκαλύψει εξαιρετικά μικρές λεπτομέρειες, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν πώς η δομή του Γαλαξία μας άλλαζε με την πάροδο του χρόνου. Στην κορύφωση του σχηματισμού των αστεριών, όταν το σύμπαν ήταν περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών, δημιουργούσε περίπου 15 αστέρια το χρόνο. Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας σήμερα δημιουργεί μόνο ένα αστέρι το χρόνο.
«Μπορείτε να δείτε αυτούς τους γαλαξίες να φουσκώνουν και να απλώνονται. Αυτοί οι γαλαξίες μας δείχνουν ότι το σύνολο του Milky Way αυξήθηκε όλο την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με πιο ελλειπτικούς γαλαξίες , όπου η κεντρική διόγκωση σχηματίστηκε πρώτη.»
Για τον εντοπισμό των απομακρυσμένων γαλαξιών, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τρία από τα μεγαλύτερα προγράμματα του Hubble , τα 3D-HST survey, το Cosmic Assembly Near-infrared Deep Extragalactic Legacy Survey και το Great Observatories Origins Deep Survey. Οι έρευνες αυτές σε συνδυασμό με φασματοσκοπία και την υπέρυθρη απεικόνιση από την κάμερα του Hubble 3 δημιούργησαν την εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία μας όπως ήταν τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του.
Δείτε το Γαλαξία μας τώρα και τοτε στην εικόνα που δημοσίευσε η NASA:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου