Τεχνητό αίμα έρχεται να δώσει τη λύση στις μεταγγίσεις

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής υποστηρίζουν ότι βρήκαν Ρουμάνοι ερευνητές. Χρησιμοποιώντας την ουσία αιμοερυθρίνη οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπαμπς Μπολγιάι κατάφεραν να αναπαράγουν τεχνητό αίμα και μάλιστα να το χρησιμοποιήσουν με επιτυχία σε ποντίκια.



Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ραντού Σιλάγκι-Ντουμιτρέσκου, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, η δημιουργία τεχνητού αίματος απασχολεί τους ερευνητές εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς επειδή δεν είχαν βρει την κατάλληλη πρωτεΐνη που θα αντικαταστήσει την αιμοσφαιρίνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αιμοερυθρίνη, μια πρωτεΐνη που συναντάται στα θαλάσσια σκουλήκια και αντέχει σε φυσικές/χημικές καταπονήσεις, ενώ μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία «συμπυκνωμένου αίματος» το οποίο με την προσθήκη νερού θα μετατρέπεται σε τεχνητό αίμα.

Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα ποντίκια ήταν επιτυχημένες, καθώς κανένα δεν παρουσίασε αρνητικά συμπτώματα, ενώ στα επόμενα 2 με 5 χρόνια οι επιστήμονες ευελπιστούν την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και σε ανθρώπους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου