Εγκεφαλικά δίκτυα στην επιληψία του κροταφικού λοβού


Το 2011 ο Καθηγητής Mark Richardson και ι συνεργάτες του, στο King’s College του Λονδίνου, έλαβαν μια 18μηνη επιχορήγηση από το Epilepsy Research UK για ένα πρόγραμμα με τίτλο Διατομή μη φυσιολογικών φλοιό-υποφλοιωδών εγκεφαλικών δικτύων του έσω κροταφικού λοβού με χρήση νευροαπεικόνισης. Η τελική έκθεση της μελέτης αυτής έχει πλέον υποβληθεί.





Η επιληψία του κροταφικού λοβού (ΕΚΛ) είναι μια πολύ κοινή μορφή επιληψίας, αλλά είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστεί με αντιεπιληπτικά φάρμακα (ΑΕΦ). Οι θεραπείες εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου μπορούν να χορηγηθούν επιπλέον των ΑΕΦ, όταν αυτά από μόνα τους αποτύχουν, και δρουν τροποποιώντας τα μη φυσιολογικά εγκεφαλικά δίκτυα. Ωστόσο, απέχουν πολύ από το να είναι τέλειες – πιθανώς λόγω έλλειψης κατανόησης σχετικά με το τι προκαλεί την ΕΚΛ και πώς ακριβώς δουλεύει η εν τω βάθει διέγερση.

Η περισσότερη έρευνα για τα αίτια της ΕΚΛ εστιάζεται πλέον στον ιππόκαμπο (ένα σημαντικό κέντρο μνήμης του εγκεφάλου), όπου θεωρείται ότι ξεκινούν οι κρίσεις. Ωστόσο, και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, διαφορετικές από τον ιππόκαμπο φαίνεται να είναι επίσης μη φυσιολογικές σε πολλές απεικονίσεις του εγκεφάλου σε ΕΚΛ. Δεν είναι ακόμα σαφές το αν οι περιοχές αυτές συνδέονται με τον ιππόκαμπο και αν αποτελούν τμήμα ενός εγκεφαλικού δικτύου που είναι υπεύθυνο για την επιληψία του κροταφικού λοβού. Το 2011 ο Καθηγητής mark Richardson και οι συνεργάτες του, στο King’s College του Λονδίνου, έλαβαν μια 18μηνη επιχορήγηση από την Epilepsy Research UK, με την οποία προσπάθησαν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, η ομάδα ανέλυσε τις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου ατόμων με ΕΚΛ και τις συνέκριναν με αυτές ατόμων χωρίς κάποιο ιατρικό πρόβλημα (δείκτες). Οι ερευνητές αναζητούσαν να βρουν αν, στα άτομα με επιληψία, υπήρχαν περιοχές του εγκεφάλου μακριά από τον κροταφικό λοβό που να εμφανίζουν ανωμαλίες και το αν οι περιοχές αυτές συνδέονται με τον κροταφικό λοβό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στους δείκτες μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως θάλαμος (ένα σημαντικός σταθμός αναμετάδοσης στην μετακίνηση των πληροφοριών μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του εγκεφάλου) ήταν στενά συνδεδεμένη με τον κροταφικό λοβό, αλλά η σύνδεση αυτή ήταν πολύ πιο χαλαρή στα άτομα με ΕΚΛ. Βρήκαν επίσης πως συγκεκριμένες περιοχές του θαλάμου που συνδεόταν με τον κροταφικό λοβό, ήταν μη φυσιολογική στο μέγεθος και το σχήμα της σε άτομα με ΕΚΛ και ότι ο εγκεφαλικός ιστός κοντά στην περιοχή αυτή ήταν μη φυσιολογικός. Ενδιαφέρον ήταν ότι οι διαταραχές αυτές υπήρχαν και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου, παρόλο που οι κρίσεις στην ΕΚΛ αρχίζουν από τη μια πλευρά. Η ομάδα βρήκε επίσης ότι τα άτομα με τις χειρότερες ανωμαλίες στο θάλαμό τους έτειναν να έχουν πιο εμφανείς ανωμαλίες του ιππόκαμπου και πιο βαριά επιληψία.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν ότι η ΕΚΛ δεν προέρχεται μόνο από μια ανωμαλία στον ιππόκαμπο, αλλά εξαρτάται από ένα ευρύτερο εγκεφαλικό δίκτυο που περιλαμβάνει και τον θάλαμο. Τα ευρήματα αυτά απαιτούν περισσότερη μελέτη για την ανεύρεση των αιτιών των ανωμαλιών αυτών (και το αν αυτές είναι κληρονομικές) και το πώς αυτές συμβάλλουν στην εμφάνιση ΕΚΛ. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει πιθανώς στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών εν τω βάθει διέγερσης και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής ατόμων με ΕΚΛ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου