Sono: Η συσκευή που φέρνει ησυχία (video)

Φανταστείτε ένα μέρος όπου επικρατεί η απόλυτη ησυχία. Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει αυτή την ευθύγραμμη σιωπή. Ίσως ο χαλαρωτικός ήχος από κάποια πουλιά που κελαηδούν. Τώρα φανταστείτε πως αυτό το μέρος είναι το διαμέρισμά σας στην πόλη. Και όμως γίνεται.



Μπορεί το Sono να βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο αλλά ήδη έχει βρει φανατικούς οπαδούς. Τα πρώτα της αποτελέσματα μάλιστα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, αφού κατάφερε να μειώσει το θόρυβο που «περνάει» μέσα στο δωμάτιο κατά 12 ολόκληρα ντεσιμπέλ και όλα δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να τον μειώσει ακόμα περισσότερο.

Η τεχνολογία πίσω από το Sono είναι η γνωστή εδώ και χρόνια noise-cancelling που συναντάμε σε ακουστικά υψηλής πιστότητας. Εδώ, ένα μικρόφωνο «πιάνει» τους ενοχλητικούς ήχους και αμέσως η συσκευή παράγει τους δικούς της σε συχνότητα που «ακυρώνει» τους πρώτους στο δικό σας περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το fortunegreece, οι εξωτερικοί θόρυβοι μεταδίδονται μέσω της δόνησης των μορίων του αέρα που φτάνουν στο παράθυρό μας και «πάλλουν» το τζάμι το οποίο με τη σειρά του μεταδίδει τη δόνηση στα μόρια του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το Sono σταματά αυτή τη δόνηση παράγοντας δικές του, σαν κάποιος να σπρώχνει τη φασαρία προς μία κατεύθυνση και κάποιος άλλος να τη σπρώχνει με ίση δύναμη προς τα πίσω. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η πολυπόθητη ησυχία.

Το Sono υπόσχεται όχι απλά να κρατά απέξω το θόρυβο του χλοοκοπτικού ή της κίνησης, αλλά και ταυτόχρονα να αφήνει να περνά το κελάηδημα των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων. Το τζάμι γίνεται ηχείο και επιλεκτικός «πορτιέρης» ήχων.

Δημιουργός του είναι ο Αυστριακός βιομηχανικός σχεδιαστής Rudolf Stefanich και η συσκευή ήταν φιναλίστ στον παγκόσμιο τεχνολογικό διαγωνισμό James Dyson Award. Τώρα ο Stefanich βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότη για τη βελτίωση της συσκευής και την έναρξη της παραγωγής της.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου