«Η επίδραση της μαζορέτας»: Ένα ενδιαφέρον πείραμα

Ένα ενδιαφέρον πείραμα που οδήγησε σε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα πραγματοποίησαν δυο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.







Σύμφωνα με τη δημοσίευση της έρευνας των Drew Walker και Edward Vul στο περιοδικό Psychological Science οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί στις φωτογραφίες που βρίσκονται παρέα με άλλους.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πέντε πειράματα όπου οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την ελκυστικότητα των ανθρώπων σε φωτογραφίες. Κάποιοι άνθρωποι ήταν στις φωτογραφίες μόνοι τους, ενώ κάποιοι άλλοι σε ομάδες. (Σε κάποιες φωτογραφίες οι «ομάδες» στην πραγματικότητα ήταν απλό κολάζ των εμφανιζόμενων ανθρώπων).

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες και οι γυναίκες που βρίσκονταν μέσα σε κάποια ομάδα ανθρώπων πήραν υψηλότερη βαθμολογία όσο αφορά την ελκυστικότητα. Αυτή η θετική επίδραση που ασκεί η ομάδα των ανθρώπων στα μεμονωμένα άτομα, αναφέρεται ως η «επίδραση της μαζορέτας». Ο όρος αυτός πρωτοεμφανίστηκε το 2008 στο Urban Dictionary και ο ορισμός που δίνει είναι ο εξής: «Συμβαίνει όταν βλέπεις μια ομάδα από κορίτσια ή αγόρια και φαίνονται όμορφα, αλλά όταν βλέπεις το κάθε ένα από αυτά τα άτομα ξεχωριστά δεν είναι τόσο όμορφα».



Αξιοσημείωτα είναι ότι τα πειράματα έδειξαν ότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από τον αριθμό των προσώπων που βρίσκονται στην ομάδα. Οποιοδήποτε μέγεθος ομάδας έχει θετική επίδραση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επίδραση της μαζορέτας προκαλείται από την τάση μας να αντιλαμβανόμαστε τα πρόσωπα μιας ομάδας ως τον συνολικό μέσο όρο, και όχι ως ξεχωριστές μεμονωμένες οντότητες. Γεγονός είναι ότι αυτό το «μέσο πρόσωπο της ομάδας», μας είναι περισσότερο ελκυστικό σε σχέση με τα πρόσωπα που το συνθέτουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου