Βλάβη του Curiosity στον Άρη


Μια μικρή βλάβη υπέστησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ρομπότ Curiosity της NASA, που εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, όπως μεταδίδει το BBC.






Οι τεχνικοί της NASA έθεσαν το Curiosity σε safe mode ώστε να διακριβωθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ το ρομπότ λειτουργεί με εφεδρικό υπολογιστή.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη φάση της αποστολής του το Curiosity αναλύει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Οι πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών της NASA κάνουν λόγο για βλάβη που προκλήθηκε από «ελαττωματικά» αρχεία στη μνήμη flash του ρομπότ.

«Είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα», τόνισε ο επικεφαλής του έργου, Ρίτσαρντ Κουκ, μιλώντας στην διαδικτυακή πύλη space.com. «Μάλλον έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες, ίσως και μια ολόκληρη εβδομάδα, προκειμένου να επανέλθουν τα πράγματα σε φυσιολογικούς ρυθμούς» πρόσθεσε.

Στην τελευταία ανταπόκριση από την αποστολή του Curiosity, το σκάφος-εργαστήριο είχε διανοίξει μια τρύπα βάθους 6 εκατοστών σε ιζηματογενή βράχο χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το τρυπάνι του.

Στόχος ήταν η διενέργεια αναλύσεων στο εσωτερικό βράχου από τον πλανήτη Άρη για πρώτη φορά αναζητώντας ενδείξεις εξωγήινης ζωής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου