«Αιώνια» διάρκεια μπαταρίας για φορητές συσκευές


Μία πρωτοποριακή «ταινία/κάλυμμα» η οποία μπορεί να κρατά gadgets φορτισμένα αιώνια, συγκεντρώνοντας ηλιακή ενέργεια, αναπτύσσει η φιλόδοξη startup Ubiquitous Energy.
Η εταιρεία παρουσίασε πρωτότυπα της διάφανης ταινίας, η οποία θα προσκολλάται στις οθόνες συσκευών, επιτρέποντας τη φόρτισή τους απλά και μόνο μέσω της έκθεσής τους στο φως του ήλιου.

Η ταινία αποκαλείται ClearView Power, και μέχρι τώρα φαίνεται να λειτουργεί ακριβώς όπως υπόσχεται. Η Ubiquitous Energy έχει προβεί σε παρουσιάσεις σε τεχνολογικές εκθέσεις όπως η ARPA E-Energy Innovation Summit και η MIT Energy Conference. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον τομέα της διαφάνειας της ταινίας, καθώς, αν και σε συσκευές όπως το Kindle (με οθόνες e-ink) δεν διακρίνεται η ύπαρξή της, στις Retina Displays της Apple γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει «κάτι» πάνω στην οθόνη.

Το ClearView Power αξιοποιεί το εγγύς υπέρυθρο φως αντί για το «ορατό» φως για να παράγει ενέργεια, κάτι που του επιτρέπει να είναι διάφανο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας είναι πως επιτρέπει στο χρήστη να φορτίζει τη συσκευή του ενώ τη χρησιμοποιεί, δηλαδή δεν χρειάζεται να την αφήνει για κάποιο διάστημα εκτεθειμένη στο φως του ήλιου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ClearView Power λειτουργεί καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους, αν και μπορεί να συλλέγει φως ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται στη σκιά ή υπό συνθήκες διάχυτου φωτισμού.

Γενικότερα, η Ubiquitous Energy προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση κάθε επιφάνειας για σκοπούς φόρτισης μέσω φωτοβολταϊκών, αναπτύσσοντας ειδικά καλύμματα συλλογής της ενέργειας που προκύπτει από το φως. Το γεγονός πως τα καλύμματα αυτά συλλέγουν ενέργεια από το υπέρυθρο και το υπεριώδες φάσμα είναι ένα σαφές πλεονέκτημα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να είναι διάφανα, και να μπορούν να προσκολληθούν σε ένα μεγάλο αριθμό επιφανειών, όπως (πέρα από τις οθόνες), τα παράθυρα ενός σπιτιού. Η Ubiquitous Energy «γεννήθηκε» στο εργαστήριο του Βλαντιμίρ Μπούλοβιτς, καθηγητή ηλεκτρολογίας-μηχανικής του ΜΙΤ.

Τα πρωτότυπα της εταιρείας έχουν μάλλον χαμηλές επιδόσεις συγκέντρωσης ενέργειας προς το παρόν (της τάξης του 2%, που η εταιρεία σκοπεύει να ανεβάσει στο 10%), ωστόσο θεωρείται πως είναι επαρκείς για να φορτίζουν/ υποστηρίζουν φορητές συσκευές όπως smartphones, e-readers κλπ, διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό διαφάνειας (της τάξης του 70%, ποσοστό το οποίο επίσης αυξάνεται).


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου