Γιατί μας αρέσει η αίσθηση του πικάντικου;


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικοί από εμάς απολαμβάνουν τα καυτερά φαγητά, όπως οι πιπεριές τσίλι ή το κάρι; Επιστήμονες κοίταξαν στο "μυαλό" αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, ψάχνοντας για απαντήσεις.

Ο πόνος μπορεί να είναι ανακούφιση

Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ανακούφιση αν τελικά ένα επώδυνο ερέθισμα αποδειχθεί λιγότερο επώδυνο απ΄ότι περίμεναν στην αρχή. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην μηνιαία επιθεώρηση "Pain".

Οι ερευνητές για να εξετάσουν πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πόνο χρησιμοποίησαν 16 άτομα στα οποία εφάρμοσαν μια συσκευή η οποία τροφοδοτούσε διαφορετικά επίπεδα επώδυνης θερμότητας στο μπράτσο τους. Την ίδια ώρα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Η ένταση του επώδυνου ερεθίσματος αυξανόταν σταδιακά, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούσαν σε ένα μόνιτορ να δουν τι ακολουθεί.

Στην αρχή οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την πρώτη φάση ως δυσάρεστη. Όταν όμως ακολούθησε το επόμενο στάδιο με πιο επώδυνο ερέθισμα, όταν επέστρεψαν στο αρχικό στάδιο το αξιολόγησαν ως ανακούφιση.

Η πιθανή εξήγηση, λένε οι ερευνητές είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και έτσι αισθάνθηκαν ανακούφιση ότι ο πόνος δεν ήταν τελικά τόσο επώδυνος όσο φοβούνταν, έτσι μετέτρεψαν την ενόχληση σε ανακούφιση και τελικά σε ευχαρίστηση.

Ταυτόχρονα η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων έδειξε λιγότερη ενεργοποίηση στην περιοχή του πόνου του εγκεφάλου (το στέλεχος του εγκεφάλου) και μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε μια περιοχή στο μέσον των μετωπιαίων λοβών που είναι συσχετισμένο με την ανακούφιση του πόνου και την ευχαρίστηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου