Φρούτα και λαχανικά βλάπτουν το περιβάλλον


Μια θρεπτική δίαιτα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ υγιεινή για τους ανθρώπους αλλά όχι και τόσο καλή για το περιβάλλον, όπως προέκυψε από νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων από το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας στη Μασσαλία.



Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.918 ενηλίκων Γάλλων, μελετώντας τη θρεπτική ποιότητα των τροφών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παρήγαγαν.

Οι ερευνητές εντόπισαν 400 τροφές που ήταν κοινές για όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα και χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων για να υπολογίσουν τις εκπομπές αερίων που απέρρεαν από την παραγωγή κάθε τροφής (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε 100 γραμμάρια τροφής).

Στο πλαίσιο της έρευνας ελήφθησαν υπόψη όλα τα στάδια του κύκλου ζωής κάθε τροφής, μεταξύ των οποίων και το μαγείρεμα, εκτός από τη μεταφορά από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, για 100 γραμμάρια κρέατος παράγονταν 1.600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ποσό 15πλάσιο συγκριτικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, αλλά και υπερδιπλάσιο συγκριτικά με την παραγωγή ψαριών, αυγών και πουλερικών.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ κρέατος και λαχανικών μειώθηκε σημαντικά όταν οι ερευνητές εξέτασαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονταν ανά 100 χιλιοθερμίδες (μονάδα μέτρησης της ενέργειας στις τροφές).

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, και πάλι οι υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (857 γραμμάρια) απελευθερώνονταν κατά την παραγωγή 100 χιλιοθερμίδων κρέατος, ωστόσο ήταν μόλις τριπλάσιες σε σχέση με τις εκπομπές αερίων κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Επίσης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά απελευθέρωναν περισσότερα αέρια ανά χιλιοθερμίδες συγκριτικά με γλυκά και αλμυρά σνακ και ίδια ποσότητα αερίων με τα πουλερικά και τα αυγά.

Βάσει υπολογισμών οι κατακεφαλήν εκπομπές των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέρχονταν σε 5.000 γραμμάρια αερίων του θερμοκηπίου ημερησίως.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών δεν παράγει τόσες εκπομπές αερίων όσο η κτηνοτροφία, ωστόσο ευθύνεται για το 15 με 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυγμένες χώρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου