«Παραποιημένα στοιχεία» στη συνταγή για εύκολα βλαστοκύτταρα

Αυτό έκρινε ακαδημαϊκή επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση, χωρίς να κάνει λόγο για απάτη ή να ζητά ανάκληση. H παραποίηση των δεδομένων και τα λάθη της μελέτης αποδίδονται στη Dr. Haruko Obokata, η οποία όμως επιμένει ότι έχει δίκιο.




Η πρόσφατη μελέτη που περιέγραφε μια εντυπωσιακά απλή συνταγή για την παραγωγή βλαστοκυττάρων περιείχε παραποιημένα και κατασκευασμένα δεδομένα, έκρινε ακαδημαϊκή επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση, χωρίς όμως να κάνει λόγο για απάτη ή να ζητά ανάκληση της μελέτης. 

Στα τέλη Ιανουαρίου, ερευνητές στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ανέφεραν στην επιθεώρηση Nature ότι δημιούργησαν «ολοδύναμα» βλαστικά κύτταρα απλά βουτώντας ενήλικα κύτταρα σε ένα όξινο διάλυμα. Το χημικό στρες φέρεται να ανάγκασε τα κύτταρα να επανέλθουν σε μια εμβρυϊκή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού (Δείτε εδώ και εδώ).

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει τα αποτελέσματα του πειράματος, ωστόσο οι συντάκτες της αμφιλεγόμενης μελέτης επιμένουν ότι η μέθοδός τους λειτουργεί και μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε ανθρώπινα κύτταρα. 

Έπειτα από καταγγελίες ότι η μελέτη περιείχε ύποπτα στοιχεία, το ιαπωνικό ινστιτούτο RIKEN, στο οποίο πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των πειραμάτων, διόρισε εξαμελή επιτροπή για να διερευνήσει τυχόν παραπτώματα.


Τα παραπτώματα, σύμφωνα με το πόρισμα του RIKEN

Το πόρισμα της έρευνας δεν εξετάζει την αξιοπιστία της πειραματικής τεχνικής, αλλά εστιάζεται σε έξι ύποπτα σημεία της μελέτης. Σε τέσσερις από τις έξι περιπτώσεις η επιτροπή κάνει λόγο για γνήσια λάθη, ενώ στις υπόλοιπες δύο εντοπίζει παραποιημένα στοιχεία τα οποία αποδίδει στην πρώτη συγγραφέα της μελέτης, τη νεαρή Dr. Haruko Obogata.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τη φωτογραφία ενός ζελέ ηλεκτροφόρησης, η οποία διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκε από τη συρραφή δύο επιμέρους εικόνων. Η επικεφαλής της μελέτης Haruko Obogata υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση για να κάνει πιο ξεκάθαρο το αποτέλεσμα της ηλεκτροφόρησης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη χρήση δύο φωτογραφιών που δεν προερχόταν από το πείραμα αλλά από τη διδακτορική διατριβή της
Obogata, η οποία μάλιστα φέρεται να περιέχει αυτούσια αποσπάσματα από άλλες μελέτες.

Επιπλέον, ένα από τα πρωτόκολλα που περιγράφει η μελέτη στην πραγματικότητα δεν είχε χρησιμοποιηθεί στα πειράματα και έχει αντιγραφεί από δημοσίευση άλλων ερευνητών.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής του RIKEN έρχονται να προστεθούν στην προηγούμενη διαπίστωση ότι τα κύτταρα της μελέτης προέρχονταν από διαφορετική σειρά ποντικών από ό,τι ανέφεραν οι ερευνητές.






Κόλαφος για τη Dr. Obogata

Για τη Haruko Obogata, το πόρισμα της επιτροπής είναι κόλαφος: «Οι ενέργειες και οι προχειρότητες της Dr. Obogata στο χειρισμό των δεδομένων, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι της λείπει εντελώς όχι μόνο η αίσθηση της ερευνητικής ηθικής αλλά και η ακεραιότητα και η ταπεινότητα» γράφουν οι συντάκτες του πορίσματος.

Η Obogata, η οποία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στο πόρισμα, απουσίαζε από τη συνέντευξη Τύπου στο RIKEN όπου παρουσιάστηκε το πόρισμα.

 

Επικρίσεις και από τον συνεργάτη της ερευνήτριας

Και εκεί όμως δέχτηκε επικρίσεις από τον συνεργάτη της Teruhiko Wakayama, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αν η Obogata πραγματοποίησε καν τα πειράματα, αφού δεν είχε κρατήσει επαρκείς σημειώσεις.

Το RIKEN θα διορίσει τώρα νέα επιτροπή για την απόδοση ευθυνών στην Obogata και δύο ακόμα μέλη της ομάδας της, τα οποία απέτυχαν να εντοπίσουν τα προβλήματα πριν από τη δημοσίευση της μελέτης.

Το Ινστιτούτο θα προσπαθήσει επίσης να επαναλάβει τα πειράματα. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα ζητήσει από ανεξάρτητους ειδικούς να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου