5 παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε

Υπάρχουν πέντε παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δείτε παρακάτω ποια είναι και πώς εξηγούνται επιστημονικά.







1. Νιώθουμε ότι πέφτουμε

Ονομάζεται υπναγωγικός σπασμός και εκδηλώνεται καθώς μας παίρνει ο ύπνος. Όταν βλέπουμε ένα όνειρο το σώμα μας παραλύει, όμως μερικές φορές μπορεί το όνειρο να ξεκινήσει πριν το σώμα μας χάσει εντελώς επαφή με την πραγματικότητα. Έτσι, μπορεί να αρχίσουμε να αντιδράμε σε καταστάσεις που εκτυλίσσονται στο όνειρο. Ο υπναγωγικός σπασμός εμφανίζεται συχνότερα όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή αντιμετωπίζουμε υπερβολικό στρες.

2. Παράλυση

Μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά και είναι πραγματικά τρομακτικό. Συμβαίνει συνήθως τις πρωινές ώρες, όταν αρχίζουμε σιγά-σιγά να ξυπνάμε. Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο απ' ότι στον υπναγωγικό σπασμό, καθώς ο εγκέφαλος ξυπνά πριν από το σώμα μας.

3. Υπνοβασία

Η υπνοβασία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να γλιστρήσουμε, να σκοντάψουμε, ακόμη και να βγούμε από το σπίτι. Όταν υπνοβατούμε, είμαστε αρκετά ξύπνιοι ώστε να κινηθούμε αλλά όχι αρκετά ώστε να έχουμε απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που την επόμενη ημέρα δε θυμόμαστε τις νυχτερινές μας περιπλανήσεις.

4. Παραμιλητό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, περίπου το 5% των ενηλίκων παραμιλά όταν κοιμάται. Το φαινόμενο εκδηλώνεται συχνότερα τις πρώτες δύο με τρεις ώρες του ύπνου, όταν το σώμα αφήνεται στα βαθύτερα στάδια του ύπνου.

5. Σεξοβασία

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 8% των Αμερικανών που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου έχουν βιώσει τη λεγόμενη σεξοβασία ή σεξυπνία (sexsomnia), κατά την οποία είχαν σεξουαλική επαφή με κάποιο άλλο άτομο ή αυτοϊκανοποιήθηκαν ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου