Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου βλαβερό με το κανονικό

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέθοδος διακοπής και υποκατάστασης του καπνίσματος, προειδοποιούν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξίσου βλαβερές συνέπειες στην υγεία με αυτές του κανονικού τσιγάρου.



Σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί το 80% της φλεγμονής στο πνεύμονα όπως και το τσιγάρο, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Νοσοκομείο « Ευαγγελισμός» με αφορμή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μία νόσο των πνευμόνων, που κατά 80- 90% οφείλεται στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ΧΑΠ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Προκαλεί τον θάνατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ στην Ελλάδα, η επίπτωσή της φτάνει στο 8,4% στον γενικό πληθυσμό.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ, είναι κάτω των 65 ετών, το 20 με 40% συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω ασθένειας με μέση ηλικία τα 54 έτη. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κυριότερο, όμως, και πιο ανησυχητικό είναι, ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται. «Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας, ότι ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είπε ο καθηγητής έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι άνθρωποι να καπνίζουν περισσότερο, ενώ από την άλλη τα μέτρα πρόληψης να ατονούν και γι αυτό η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Novartis Hellas, οργανώνουν Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού για τη ΧΑΠ με τίτλο «Αναπνέω».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου