Το τρέξιμο η ιδανικότερη άσκηση για την καύση του λίπους

Εάν θέλετε να “κάψετε” λίπος, το τρέξιμο αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Applied Physiology”.









Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η αερόβια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στην απώλεια της λιπώδους μάζας σώματος. Μάλιστα, μία συνεδρία άσκησης που συνδυάζει τις δύο παραπάνω, δεν φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική από την αερόβια μόνο. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα που προτείνουν πως οι ασκήσεις με αντιστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και λίπους, μέσω της αύξησης του μεταβολισμού.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής: τα αποτελέσματα αυτά δεν υποδεικνύουν πως οι ασκήσεις με αντιστάσεις δεν είναι χρήσιμες. Οι ερευνητές τονίζουν πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματικές στην αύξηση της άλιπης μάζας σώματος, συγκριτικά με την αερόβια άσκηση. Ακόμη περισσότερο για τα ηλικιωμένα άτομα, στα οποία η απώλεια άλιπης μάζας είναι ιδιαίτερα έντονη.

“Στην προσπάθειά μας να εξισορροπήσουμε το διαθέσιμο χρόνο για άσκηση με τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε, η αερόβια άσκηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους επιθυμούν να ελαττώσουν το σωματικό τους βάρος και λίπος”, σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης Cris Slentz, καθηγητής φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. “Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν είναι ευεργετικές. Απλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην καύση του σωματικού λίπους”, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 234 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες, χωρίς ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, που δεν ασκούνταν συστηματικά πιο πριν. Οι εθελοντές χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε τρεις ομάδες: στην ομάδα της αερόβιας προπόνησης (τρέξιμο 19 χιλιόμετρα την εβδομάδα), στην ομάδα της προπόνησης ενδυνάμωσης (ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα), και στην ομάδα της συνδυαστικής προπόνησης (τρέξιμο 19 χιλιόμετρα και ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα). Η μελέτη διήρκησε οκτώ εβδομάδες.

Τα άτομα που ανήκαν στις ομάδες αερόβιας και συνδυαστικής προπόνησης έχασαν περισσότερο βάρος και λίπος, σε σχέση με όσα προπονούνταν με ασκήσεις αντιστάσεων. Μάλιστα, τα άτομα της τελευταίας ομάδας, παρόλο που ασκούνταν για διπλάσιο χρόνο, δεν κατάφεραν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα της αερόβιας προπόνησης. “Κανένα μεμονωμένο είδος άσκησης δεν αποτελεί τη λύση εκλογής για κάθε πρόβλημα υγείας”, τονίζει ο ερευνητής Leslie Willis, που επίσης διεξήγαγε τη μελέτη. “Ωστόσο, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την κλασσική γνώση ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους μέσω της αύξησης του μεταβολισμού”, ολοκληρώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου