Ζωή κρυμμένη σε υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου

Ένας ωκεανός, κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου - ενός από τους δορυφόρους το Κρόνου, ενδέχεται να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή σε μορφή μικροβίων, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες της Nasa.






Οι πρώτες μετρήσεις κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του παγωμένου δορυφόρου έγιναν από τη διαστημική αποστολή Cassini-Huygens. Η επιφάνεια αυτής της θάλασσας είναι περίπου ίση με τη Lake Superior των ΗΠΑ και ο πυθμένας της είναι βραχώδης, γεγονός που ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη μικροσκοπικών μορφών ζωής.


H Lake Superior είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη του κόσμου και έχει όγκο 12.000 km3. Η ποσότητα του υγρού στον Εγκέλαδο ενδέχεται να είναι παρόμοια (Πηγή: BBC News).



Η τροχιά του Εγκέλαδου από πλάγια θέση, που τη δείχνει σε σχέση με τον Δακτύλιο E του Κρόνου (Πηγή: Wikipedia).









   

Οι αστρονόμοι είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα ύπαρξης ενός τέτοιου υπόγειου ωκεανού από το 2005, όταν εντόπισαν ατμούς να βγαίνουν από πολλά σημεία κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού του Κρόνου. «Αυτοί οι πίδακες κοντά στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου περιέχουν αλμυρό νερό και οργανικά μόρια, τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής», εξήγησε η Linda Spilker, η επικεφαλής του προγράμματος Cassini της Nasa. «Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την άποψή μας όσον αφορά τις κατοικήσιμες ζώνες εντός του ηλιακού μας συστήματος και στα πλανητικά συστήματα που ανήκουν σε άλλα άστρα», πρόσθεσε.

Το διαστημόπλοιο Cassini κατέγραψε τη μορφή του βαρυτικού πεδίου του Εγκέλαδου στις τρεις επισκέψεις του στο φεγγάρι αυτό, μεταξύ 2010-12. Τα στοιχεία που συνέλεξε μελετήθηκαν επισταμένως ώστε να καθοριστεί με σχετική ακρίβεια η σύνθεση του δορυφόρου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ωκεανός αυτός, έκτασης περίπου 500 χιλιομέτρων, περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα κρυσταλλοποιημένου πάγου.



Οι πίδακες νερού-πάγου εκτινάσονται χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου (Πηγή: BBC News).


«Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήσαμε μια γεωφυσική μέθοδο για να καθορίσουμε την εσωτερική σύσταση του Εγκέλαδου», είπε από την πλευρά του ο David Stevenson, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και των συντακτών της μελέτης για τις τελευταίες ανακαλύψεις που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Η αποστολή του Cassini, που εκτοξεύτηκε το 2004 με σκοπό να μελετήσει τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου, γίνεται σε συνεργασία της Nasa με την ιταλική και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία. Ο Κρόνος, ο έκτος στη σειρά πλανήτης, διαθέτει τουλάχιστον 53 γνωστούς, μεγάλους δορυφόρους και εννέα δακτυλίους αποτελούμενους από σωματίδια πάγου και σκόνης.


Μια εντύπωση του εσωτερικού του φεγγαριού Εγκέλαδου με το νερό συγκεντρωμένο στο νότιο πόλο (Πηγή: BBC News).

Πηγές: BBC news, Καθημερινή, Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου