«Μάτωσε» το φεγγάρι η σκιά της Γης

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της μεταμόρφωσης της Σελήνης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη στην πρώτη ολική έκλειψη του 2014. Σε διάστημα τριών ωρών το φεγγάρι άλλαξε τρεις αποχρώσεις από πορτοκαλί σε καφέ ή κόκκινο ενώ η Γη έριχνε πλήρως τη σκιά της πάνω του.



Το φαινόμενο του «ματωμένου φεγγαριού» προκαλείται όταν η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται «ματωμένος».

Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού ήταν ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Καραϊβική, ενώ παρατηρητές από τη βορειοδυτική Αφρική και την ανατολική πλευρά της Λατινικής Αμερικής είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ορισμένα μόνο από τα στάδια της έκλειψης.

Το φαινόμενο διήρκησε από τις 9 έως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος σήμερα.

Αναμένεται να ακολουθήσουν τρεις ακόμα εκλείψεις το 2014. Μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 29 Απριλίου, μια ολική έκλειψη της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου και μία μερική έκλειψη ηλίου στις 23 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου