Η ασπιρίνη αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τη γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι χαμηλές δόσεις του φαρμάκου συμβάλλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης και γέννησης ζώντος βρέφους.




Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν ως σήμερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λήψη ασπιρίνης δεν προλαμβάνει τις αποβολές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σήμερα πολλοί γιατροί χορηγούν μικρές δόσεις ασπιρίνης σε γυναίκες που στο παρελθόν είχαν αποβάλει ή δεν είχαν καταφέρει να φέρουν εις πέρας την εγκυμοσύνη τους και επιθυμούν να συλλάβουν ξανά. Συμπληρώνουν πάντως ότι μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής.

Έτσι οι ειδικοί συνέλεξαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες με ιστορικό αποβολής και τους χορήγησαν είτε χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά είτε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια τις παρακολούθησαν επί έξι μήνες ενόσω εκείνες προσπαθούσαν να συλλάβουν.

Όπως είδαν, δεν υπήρξαν διαφορές σε ό,τι αφορούσε τα ποσοστά απώλειας της κύησης μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, στις γυναίκες που είχαν βιώσει πρόσφατη αποβολή (πριν από τον πέμπτο μήνα της κύησης μέσα στο προηγούμενο έτος), η ομάδα της ασπιρίνης εμφάνιζε αυξημένα ποσοστά κύησης και γέννησης ζώντος παιδιού, σύμφωνα με δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Στις γυναίκες αυτές το 78% από την ομάδα λήψης της ασπιρίνης κατάφερε να καταστεί έγκυο κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με ποσοστό 66% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Παράλληλα από την ίδια ομάδα λήψης ασπιρίνης το 62% έφερε στον κόσμο ένα ζωντανό παιδί σε σύγκριση με το 53% στην ομάδα που δεν λάμβανε το φάρμακο.

Αύξηση της ροής του αίματος προς τη  μήτρα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασπιρίνη αυξάνει τη ροή του αίματος προς τη μήτρα, γεγονός που συμβάλλει στη γονιμότητα. Επόμενο βήμα τους είναι να διερευνήσουν αν η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει και άλλες ομάδες γυναικών να συλλάβουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου