Η καλή φυσική κατάσταση προλαμβάνει την άνοια

Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς όταν είναι νέος τόσο καλύτερες νοητικές επιδόσεις θα έχει ως μεσήλικας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Neurology». 






Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολι, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, δρ Ντέιβιντ Τζέικομπς, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 25 χρόνια, μια ομάδα 2.750 ανδρών και γυναικών. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν από 18 έως 30 ετών.


Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής υγείας των εθελοντών, αρχικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήμα τους υπέβαλλαν συνολικά σε επτά διαδοχικούς ελέγχους νοητικής λειτουργίας. 

Η καρδιοαναπνευστική κατάσταση είναι δείκτης του πόσο καλά το σώμα μεταφέρει οξυγόνο στους μυς και πόσο καλά οι μυς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το οξυγόνο κατά την άσκηση.

Σε γενικές γραμμές, όσοι άνθρωποι εμφάνιζαν καλύτερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση στη νεανική ήταν σε ηλικία 43 έως 55 ετών. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, να καπνίζουν λιγότερο, να είναι πιο δραστήριοι σωματικά και να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (φυσιολογική αρτηριακή πίεση και σάκχαρο, καθώς και χαμηλότερη χοληστερόλη), σε σχέση με όσους ως νέοι είχαν χειρότερη «φόρμα».

Όπως επισημαίνει ο δρ Τζέικομπς, η σωματική κατάσταση στην ηλικία των 25 ετών αποτελεί προγνωστικό δείκτη για τη νοητική κατάσταση στην ηλικία των 50 ετών. Επισημαίνει επίσης ότι όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι, η καλή σχέση καρδιάς - εγκεφάλου αρχίζει από πολύ νωρίς στη ζωή. Η νέα μελέτη μπορεί λοιπόν να βοηθήσει στον εντοπισμό των ανθρώπων με πρώιμη άνοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου