H πρώτη εικόνα της σκοτεινής ύλης;

Πριν από δέκα μέρες δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων - γ Fermi της NASA έδειξαν ότι το κέντρο του γαλαξία μας παράγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας υψηλής ακτινοβολίας-γ, η προέλευση της οποίας πιθανώς μπορεί να εξηγηθεί μέσω της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης. 


Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα από το γαλαξιακό κέντρο στο οποίο εικονίζεται μια λαμπερή κοσμική «ομίχλη». Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  αυτή η ομίχλη αποτελείται πιθανότατα από τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης που βρίσκονται σε μια διεργασία... αλληλοεξόντωσης, γεγονός που δεν είχε επιτρέψει μέχρι σήμερα τον εντοπισμό τους. Αν η άποψη των ερευνητών επιβεβαιωθεί, τότε έχουμε να κάνουμε με την πρώτη οπτική καταγραφή της σκοτεινής ύλης, την πρώτη εμφάνισή της στα ανθρώπινα μάτια. 

Το μυστήριο της σκοτεινής ύλης χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν οι αστρονόμοι αντιλήφθηκαν ότι η μάζα και η βαρύτητα των σωμάτων που βλέπουμε στο Σύμπαν δεν είναι αρκετή για να εξηγηθεί η κίνηση των γαλαξιών.Έκτοτε έχει υπολογιστεί ότι η κανονική ύλη -από τους πλανήτες και τα άστρα μέχρι τους γαλαξίες- δεν αντιστοιχεί παρά μόνο στο 16% της ύλης στο Σύμπαν, ενώ το υπόλοιπο 84% αντιστοιχεί στη σκοτεινή ύλη.

Η σκοτεινή ύλη γίνεται αντιληπτή λόγω της βαρυτικής της επίδρασης στους γαλαξίες, οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ιδέα από τι αποτελείται. Γνωρίζουν πάντως ότι δεν εκπέμπει, δεν ανακλά και δεν διαθλά την ακτινοβολία, γι' αυτό και είναι κυριολεκτικά αόρατη.

H λαμπερή «ομίχλη» της εικόνας μπορεί να είναι η πρώτη εικόνα της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Μια γιγάντια δεξαμενή κατεψυγμένου αερίου, κρυμμένη σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο χρυσωρυχείο στη Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ συγκεντρώνει τα δύο τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων που αναζητούν τη σκοτεινή ύλη. Τα πρώτα πειράματα που έγιναν εκεί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την παρουσία ή έστω τα ίχνη της, αλλά, όπως έγινε γνωστό, ξεκινά ένα νέο πείραμα που είναι και το πιο φιλόδοξο από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την αναζήτηση της σκοτεινής ύλης. Οι επιτελείς του ερευνητικού προγράμματατος ανακοίνωσαν ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια η οποία θα διαρκέσει 300 ημέρες, χρονικό διάστημα στο οποίο οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα εντοπίσουν τη σκοτεινή ύλη.

Ο Μεγάλος Υπόγειος Ανιχνευτής Ξένου (ή LUX) είναι ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής σκοτεινής ύλης και σχεδιάστηκε για την αναζήτηση υποθετικών σωματιδίων που ονομάζονται WIMP (ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια μεγάλης μάζας, σε ελεύθερη απόδοση), από τα οποία ενδέχεται να αποτελείται η λεγόμενη σκοτεινή ύλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου