Προσαρμογή ή θάνατος σε έναν καυτό πλανήτη

Δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.






Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σε σοβαρές και μη αναστρέψιμες ανατροπές πλανητικής κλίμακας, προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Από τους πόλους μέχρι τα Ιμαλάια, η παγκόσμια θέρμανση ήδη προκαλεί αλλαγές στα οικοσυστήματα και απειλεί την υγεία και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στις παράκτιες περιοχές και τις φτωχότερες χώρες.

«Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυξάνεται με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» ,αναφέρουν οι ερευνητές της IPCC στην περίληψη της έκθεσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση διαχείρισης κινδύνων» δήλωσε στο Reuters ο Chris Field του Ινστιτούτου Carnegie στην Καλιφόρνια, μέλος της συντακτικής ομάδας.

Τα βασικά σημεία

Το κείμενο των 2.000 σελίδων, του οποίου η τελική μορφή συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μιας εβδομάδας στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, προειδοποιεί μεταξύ άλλων:

  • Οι παράκτιες περιοχές θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα σε όλο τον πλανήτη, μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων ίσως αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

  • Πολλά είδη ζώων και φυτών, ορισμένα με οικονομική σημασία, επίσης θα μετακινηθούν για να αποφύγουν τη ζέστη. Πολλά κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν.

  • Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί ταυτόχρονα τα αποθέματα πόσιμου νερού αλλά και τη διατροφική ασφάλεια, καθώς βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι δεν αποκλείεται να επηρεαστούν.

  • Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ ίσως φτάσουν το 0,2 έως 2,0 τοις εκατό το χρόνο.

  • Η μόνη θετική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ίσως είναι η μείωση των θανάτων από κρύο σε κάποιες περιοχές.


Η έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις δυνατότητες προσαρμογής, είναι η δεύτερη σε μια σειρά τριών τόμων που συνέταξε η IPCC για να καθοδηγήσει της κυβερνήσεις. Ο πρώτος τόμος εστιαζόταν στα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και υπολόγισε σε 95% την πιθανότητα να ευθύνεται ο άνθρωπος για την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο τρίτος τόμος θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα και αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μετριαστεί το φαινόμενο.

Αξιολόγηση των τελευταίων στοιχείων

Ο δεύτερος τόμος συντάχθηκε από 309 συγγραφείς με τη βοήθεια χιλιάδων ακόμα ερευνητών και συμβούλων. Εξετάζει τις περίπου 12.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκαν από το 2005 έως το καλοκαίρι του 2013. Η ιδιαιτερότητα της τελευταίας έκδοσης -η προηγούμενη είχε δημοσιευτεί το 2007- είναι ότι φέρνει μαζί τις θετικές επιστήμες με την πολιτική επιστήμη.

«Η ευρεία αυτή έκθεση παραθέτει ξεκάθαρα τις ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πολλές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Science ο οικονομολόγος Nicholas Stern, πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης που έγινε γνωστός από μια ανεξάρτητη έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η έκθεση προειδοποιεί ότι, στη διάρκεια αυτού του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο μετακίνησης ανθρώπινων πληθυσμών προκειμένου να αποδράσουν αλλαγές στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, καθώς και σε σχετικά μεταγενέστερες επιπτώσεις, όπως η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών» είπε.

Η έκθεση της IPCC ουσιαστικά παρουσιάζει τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως συμβόλαιο ασφάλειας για τον πλανήτη: «Η έκθεση ζητά από όλους να επιταχύνουν και να κλιμακώσουν τις προσπάθειες για να μεταβούμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και να διαχειριστούμε το ρίσκο» δήλωσε η Christiana Figueres, επικεφαλής της προσπάθειας για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Το θετικό είναι ότι η IPCC βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα και στις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. «Η επιστήμη μας λέει ότι το κλίμα και ο τρόπος ζωής μας βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry. «Η άρνηση της επιστήμης είναι κακή πρακτική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου