Η Σελήνη είναι πιο νέα; (video)

Μια νέα μελέτη που βασίζεται στη μέτρηση ενός νέου μεγαλύτερης ακρίβειας γεωλογικό ρολογιού δείχνει ότι η Σελήνη είναι νεότερη από όσο πιστεύαμε. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση ο φυσικός μας δορυφόρος σχηματίστηκε δεκάδες εκατομμύρια έτη αργότερα από την ημερομηνία που αναφέρει η κρατούσα θεωρία.





Όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες συγκλίνουν στην εκδοχή ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όταν ένα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Αρη έπεσε πάνω στη Γη. Η κολοσσιαία σύγκρουση με τη Θεία (όπως ονομάστηκε αυτό το σώμα) είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στο Διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών μέρος των οποίων συγκολλήθηκαν δημιουργώντας τη Σελήνη. Το ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 4.6 δισ. έτη. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η τρομερή σύγκρουση από την οποία σχηματίστηκε η Σελήνη συνέβη 30-40 εκατομμύρια έτη μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Μέχρι σήμερα οι μελέτες για τον σχηματισμό της Σελήνης βασίζονταν στη σύγκριση, ανάλυση και χρονολόγηση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης. Διεθνής ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική μέθοδο δημιουργώντας στην ουσία ένα νέο γεωλογικό ρολόι. Οι ερευνητές σχεδίασαν μια σειρά από προσομοιώσεις (περίπου 250) οι οποίες παρουσίαζαν τη γέννηση και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Οι προσομοιώσεις επικεντρώνονταν στις διαδικασίες σχηματισμού και εξέλιξης των βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος δηλαδή, του Ερμή, του Άρη, της Αφροδίτης και της Γης.

Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι προσομοιώσεις παρουσιάζουν με βαθμό ακρίβειας 99,9% όλες αυτές τις διεργασίες. Οι προσομοιώσεις αυτές δείχνουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όχι 30-40 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος αλλά 50-100 εκ. έτη αργότερα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου