Λύθηκε το μυστήριο της σφαιρικής αστραπής;

Η παρατήρηση της σφαιρικής αστραπής υπάρχει εδώ και αιώνες σε όλο τον κόσμο -έχει συνήθως το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και διαρκεί έως και είκοσι δευτερόλεπτα - αλλά καμία εξήγηση για το πώς συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, δεν έχει δοθεί από τους επιστήμονες.



Σε μια εργασία που δημοσιεύεται στο Journal of Geophysical Research Atmospheres με τίτλο «Η Γέννηση του Lightning Ball" επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας παρουσιάζουν μια νέα μαθηματική θεωρία που εξηγεί πώς και γιατί συμβαίνει αυτό.

Η νέα θεωρία επικεντρώνεται στο πώς "αστραπή μπάλα" εμφανίζεται σε σπίτια και αεροπλάνα - και πώς μπορεί να περάσει μέσα από το γυαλί.

Προηγούμενες θεωρίες ανέφεραν ως πιθανές αιτίες, την ακτινοβολία μικροκυμάτων, τα καταιγιδοφόρα νέφη, οξειδωτικά αεροζόλ, την πυρηνική ενέργεια, τη σκοτεινή ύλη, την αντιύλη και ακόμη και τις μαύρες τρύπες .

Με επικεφαλής τον επιστήμονα John Lowke, η νέα θεωρία επικεντρώνεται στο πώς εμφανίζεται η σφαιρική αστραπή σε σπίτια και αεροπλάνα -και πώς μπορεί να περάσει μέσα από γυαλί. Η θεωρία του προτείνει, επίσης, ότι η σφαιρική αστραπή προκαλείται όταν εναπομείναντα ιόντα (ηλεκτρική ενέργεια), τα οποία είναι πολύ πυκνά, σαρώνουν το έδαφος μετά από μια πτώση κεραυνού.

"Πραγματική απόδειξη για κάθε θεωρία, θα ήταν αν θα μπορούσε να αποδειχθεί πειραματικά, δημιουργώντας τεχνητή σφαιρική αστραπή. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που δίνει μια μαθηματική λύση, που εξηγεί τη γέννηση ή την έναρξη της σφαιρικής αστραπής", λέει ο Lowke.

Ο Lowke προτείνει ότι η σφαιρική αστραπή εμφανίζεται σε σπίτια και αεροπλάνα, όταν ένα ρεύμα ιόντων συσσωρεύεται στο εξωτερικό ενός παραθύρου και το ηλεκτρικό πεδίο που προκύπτει στην άλλη πλευρά διεγείρει τα μόρια του αέρα για να σχηματίσει έτσι μια άλλη σφαιρική ηλεκτρική εκκένωση. Η εκκένωση αυτή προϋποθέτει ένταση ηλεκτρικού πεδίου περίπου ένα εκατομμύριο βολτ.


"Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι η σφαιρική αστραπή δημιουργείται από την αργή καύση σωματιδίων πυριτίου, που σχηματίζονται μετά από μια αστραπή, αλλά αυτό είναι εσφαλμένο. Μία από τις παρατηρήσεις σφαιρικής αστραπής, που αναφέρονται στην μελέτη, συνέβη χωρίς να υπάρχει καταιγίδα και παρατηρήθηκε σε αεροσκάφος από ιόντα που δημιουργήθηκαν λόγω της λειτουργίας του ραντάρ στη μέγιστη ισχύ κατά τη διάρκεια μιας πυκνής ομίχλης".

Ο Lowke παρέθεσε τις δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες, για τη σφαιρική αστραπή, από δύο πρώην πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την επαλήθευση της θεωρίας. Ο πρώην υπολοχαγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., Don Smith θυμάται : "Μετά από περίπου 15 λεπτά πτήσης, αναπτύχθηκαν στο randome (κάλυμμα του ραντάρ) δύο κέρατα της φωτιάς του San Elmo*. Φαινόταν, σαν να είχε το αεροπλάνο τα κέρατα του ταύρου ... ήταν λαμπερά σαν το ηλεκτρικό μπλε".

Η μελέτη του Lowke δίνει την πρώτη μαθηματική λύση που εξηγεί τη γέννηση ή την έναρξη της σφαιρικής αστραπής χρησιμοποιώντας τυπικές εξισώσεις για την κίνηση των ηλεκτρονίων και ιόντων. Ισχυρίζεται ότι είναι μοναδική, γιατί δεν εξηγεί μόνο τη γέννηση της σφαίρας, αλλά και το πώς μπορεί να σχηματιστεί στο γυαλί και πως φαίνεται να διαπερνά το γυαλί με αποτέλεσμα να έχουμε φωτεινές σφαίρες μέσα σε σπίτια ή στο πιλοτήριο των αεροπλάνων.

* Η φωτιά του San Elmo είναι καιρικό φαινόμενο από ιόντα σε μορφή πλάσματος που παρατηρήθηκε από ναυτικούς στα κατάρτια των πλοίων και είναι ηλεκτρική εκκένωση σαν το "φαινόμενο κορόνα". Ο St Elmo προέρχεται από τον προστάτη των Ιταλών ναυτικών St Erasmus.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου