Το άνθος του καπνού μπορεί να «σκοτώσει» τον καρκίνο;

Ο φυσικός μηχανισμός άμυνας του φυτού του καπνού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες, αν και το τσιγάρο αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης της ασθένειας.


Αυτή η ανατρεπτική ανακάλυψη έγινε από μια αυστραλιανή ομάδα επιστημόνων, που εντόπισε ένα μόριο στο άνθος του φυτού το οποίο καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτήρια. Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχει, επίσης, τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Το θαυματουργό μόριο ονομάζεται NaD1 και λειτουργεί δημιουργώντας κάτι σαν «τανάλια» που γαντζώνεται στα λιπίδια πάνω στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, τα οποία σχίζει αναγκάζοντας έτσι το κύτταρο να αποβάλλει το περιεχόμενό του και να διασπαστεί.

«Υπάρχει ειρωνεία στο γεγονός ότι ένας ισχυρός μηχανισμός άμυνας κατά του καρκίνου κρύβεται στο άνθος του καλλωπιστικού φυτού του καπνού. Ωστόσο, όποια και αν είναι η προέλευσή του, αποτελεί μια πολύ ευχάριστη ανακάλυψη», τονίζει ο δόκτωρ Μαρκ Χιούλετ, από το Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών της Μελβούρνης.

Tο επόμενο βήμα είναι να γίνουν προκλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί πώς το NaD1 θα μπορούσε να «αναλάβει δράση» στη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου