Θεαματικό animation αναπαρηστά το τσουνάμι της Χιλής (video)

Τρεις ημέρες μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών που ταρακούνησε τη Χιλή την 1η Απριλίου, αμερικανική υπηρεσία παρουσιάζει προσομοίωση που δείχνει την εξάπλωση του τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.




Το τσουνάμι είχε μικρό ύψος και δεν προκάλεσε θανάτους ή ζημιές. Δεν είχε συμβεί όμως το ίδιο με το σεισμό των 9,5 βαθμών, την ισχυρότερη δόνηση που έχει καταγραφεί ποτέ, σχεδόν στο ίδιο σημείο της Χιλής το 1960.

Τα κύματα που σήκωσε ο Εγκέλαδος σκότωσαν τότε 61 άτομα στη Χαβάη και 138 στην Ιαπωνία. Ο συνολικός απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι εκτιμάται στους 1.655 θανάτους. Η Χιλή είναι άκρως σεισμογόνος περιοχή καθώς βρίσκεται πάνω σε μια ζώνη υποβύθισης -την περιοχή στην οποία μια ηπειρωτική πλάκα βυθίζεται κάτω από μια δεύτερη πλάκα και υποχωρεί μέσα στον γήινο μανδύα.

Η ζώνη υποβύθισης στις ακτές της Νοτίου Αμερικής στον Ειρηνικό είναι μέρος του λεγόμενου Δακτύλιου της Φωτιάς, μια σειρά μεγάλων ηφαιστείων που περιβάλλει τον Ειρηνικό και αντιστοιχεί στα όρια τεκτονικών πλακών. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), την υπηρεσία που δημιούργησε το παραπάνω animation, ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ χτύπησε την Αλάσκα το 1964 και σήκωσε τσουνάμι που έπνιξε 11 ανθρώπους στην Καλιφόρνια, περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά, και ακόμα 117 ανθρώπους σε άλλες περιοχές. Σε ορισμένα σημεία τα κύματα είχαν ύψος έως 67 μέτρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου